Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489246

Uklanjanje fluorida i fosfata iz otpadnih voda


Kontrec, Jasminka; Brečević, Ljerka; Kralj, Damir
Uklanjanje fluorida i fosfata iz otpadnih voda // Knjiga sažetaka XXI. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Novak, Predrag (ur.).
Zagreb: HDKI, 2009. str. 336-336 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uklanjanje fluorida i fosfata iz otpadnih voda
(Fluoride and phosphate removal from wastewaters)

Autori
Kontrec, Jasminka ; Brečević, Ljerka ; Kralj, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka XXI. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Novak, Predrag - Zagreb : HDKI, 2009, 336-336

ISBN
978-953-6894-38-3

Skup
XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.-22. 04. 2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
otpadne vode; struvit
(wastewater; struvite)

Sažetak
Otpadne se vode prema svom podrijetlu dijele na kućanske i industrijske. Sve kućanske otpadne vode imaju slična svojstva za razliku od svojstava industrijskih otpadnih voda koja ovise o tome kojim industrijskim, t.j. kojim tehnološkim postupkom su nastale. Danas postoji znatan broj metoda i postupaka za pročišćavanje otpadnih voda. Koja će od tih metoda biti primijenjena ovisi o nizu čimbenika. Također, velik je dio otpadnih voda nakon obrade moguće ponovno koristiti za prvobitne ili neke druge namjene. Maksimalna dopuštena koncentracija pojedinog zagađivala, koja se nakon obrade otpadne vode može ispustiti u prirodne vode (rijeke, jezera i mora) bez štetnih posljedica za okoliš i bez narušavanja prirodnog kružnog tijeka vode, regulirana je posebnim pravilnicima i uredbama. U ovom je radu proučavano uklanjanje fluorida i fosfata iz sintetske otpadne vode metodom taloženja. Sintetska otpadna voda je pripravljena miješanjem otopine fosforne kiseline s otopinom natrijeva fluorida, početnih koncentracija γ (P2O5) = 1000 mg dm–3 i γ (F–) = 2000 mg dm–3. Početni pH tako pripravljenih otopina podešavan je dodatkom otopine NH4OH ili KOH i variran je u području 8.0 ≤ pHi ≤ 11.0. Taloženje je provedeno u dva stupnja. U prvom je stupnju selektivno taložen fosfat kao MgNH4PO46H2O, što je bilo inicirano dodatkom otopine MgCl2 u ekvivalentni volumen sintetske otpadne vode tako da je molarni omjer Mg:PO4 = 1:1. U drugom je stupnju provedeno selektivno taloženje fluorida kao CaF2 na način, da je matičnici nakon odjeljivanja fosfatnog taloga dodana otopina CaCl2 u omjeru Ca:F = 2:1. Eksperimenti su rađeni u termostatiranoj reakcijskoj posudi volumena 400 cm3 pri 25 oC uz miješanje magnetskim mješačem. Proces taloženja je praćen mjerenjem pH i/ili električne provodnosti sustava s vremenom. Čvrsta je faza odijeljena centrifugiranjem ili filtriranjem kroz 0, 22 μm membranski filter na kraju svakog eksperimenta i analizirana pomoću FT-IR spektroskopije, röntgenske difrakcije, termogravimetrije i optičke mikroskopije. Određena je specifična površina taloga i raspodjela veličina čestica. Sastavi kationa (Mg2+, NH4+, Ca2+) i aniona (PO43-, F-) u čvrstoj fazi i matičnici određeni su ionskom kromatografijom. Istraživanja su pokazala, da je primijenjenom metodom taloženja moguće selektivno ukloniti fosfate i fluoride. Učinkovitost i selektivnost njihovog uklanjanja značajno se smanjuje korištenjem otopine KOH umjesto NH4OH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982904-2951 - Mehanizmi taloženja anorganskih biokompatibilnih i srodnih materijala (Damir Kralj, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Kralj (autor)

Avatar Url Jasminka Kontrec (autor)

Avatar Url Ljerka Brečević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kontrec, Jasminka; Brečević, Ljerka; Kralj, Damir
Uklanjanje fluorida i fosfata iz otpadnih voda // Knjiga sažetaka XXI. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Novak, Predrag (ur.).
Zagreb: HDKI, 2009. str. 336-336 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kontrec, J., Brečević, L. & Kralj, D. (2009) Uklanjanje fluorida i fosfata iz otpadnih voda. U: Novak, P. (ur.)Knjiga sažetaka XXI. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, editor = {Novak, P.}, year = {2009}, pages = {336-336}, keywords = {wastewater, struvite}, isbn = {978-953-6894-38-3}, title = {Fluoride and phosphate removal from wastewaters}, keyword = {wastewater, struvite}, publisher = {HDKI}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }