Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama (CROSBI ID 361722)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Javornicki, Ines
Rončević, Sanda
Allegretti Živčić, Vlasta
hrvatski
Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama
Mlijeko je biološka tekućina koja ima veliku prehrambenu i tehnološku vrijednost. Pod mlijekom se obično podrazumijeva kravlje mlijeko jer se ono proizvodi u najvećim količinama, ima najveću važnost za industriju, te ima dominantnu ulogu u ishrani. Svi prehrambeni proizvodi, pa tako i mlijeko, podliježu glede sastava i svojstava propisanim pravilima, definiranima posebnim službenim pravilnicima. Time su propisane i analitičke metode kojima se podaci prikupljaju. Međutim, s obzirom na važnost mlijeka, kao prehrambenog proizvoda, stalan je interes za istraživanjem mogućnosti analize mlijeka drugim metodama i tehnikama. U ovom radu odabrano je nekoliko uzoraka mlijeka prisutnih na našem tržištu, izvedene su analize koje pripadaju skupini klasičnih rutinskih kontrolnih analiza, te analize suvremenim spektroskopskim tehnikama (FTIR, NIR, ATR, Raman, ICP-AES). Prikupljeni podaci su uspoređeni i interpretirani. Klasičnim analizama utvrđena je sukladnost prikupljenih rezultata kako deklariranim vrijednostima, tako i onima propisanima pravilnicima. Spektroskopskim metodama napravljen je pokušaj identifikacije sastojaka mlijeka (vibracijska spektroskopija), te kvalitativan i kvantitativan sadržaj minerala u pepelu mlijeka (plazma spektrometrija). Prema dobivenim rezultatima, potencijal za daljnja istraživanja imaju spektroskopija u bliskom infracrvenom području i plazma spektrometrija.
infracrvena spektroskopija / NIR spektroskopija / Ramanova spektroskopija / vibracijska spektroskopija / plazma spektroskopija (ICP-AES) / mlijeko
nije evidentirano
engleski
Analysis of milk constituents by means of standard and spectrometric methods
nije evidentirano
infrared spectroscopy / NIR spectroscopy / Raman spectroscopy / vibrational spectroscopy / ICP-AES / milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
29.04.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb