Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama (CROSBI ID 361722)

Ocjenski rad | diplomski rad

Javornicki, Ines Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama / Rončević, Sanda (mentor); Allegretti Živčić, Vlasta (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2010

Podaci o odgovornosti

Javornicki, Ines

Rončević, Sanda

Allegretti Živčić, Vlasta

hrvatski

Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama

Mlijeko je biološka tekućina koja ima veliku prehrambenu i tehnološku vrijednost. Pod mlijekom se obično podrazumijeva kravlje mlijeko jer se ono proizvodi u najvećim količinama, ima najveću važnost za industriju, te ima dominantnu ulogu u ishrani. Svi prehrambeni proizvodi, pa tako i mlijeko, podliježu glede sastava i svojstava propisanim pravilima, definiranima posebnim službenim pravilnicima. Time su propisane i analitičke metode kojima se podaci prikupljaju. Međutim, s obzirom na važnost mlijeka, kao prehrambenog proizvoda, stalan je interes za istraživanjem mogućnosti analize mlijeka drugim metodama i tehnikama. U ovom radu odabrano je nekoliko uzoraka mlijeka prisutnih na našem tržištu, izvedene su analize koje pripadaju skupini klasičnih rutinskih kontrolnih analiza, te analize suvremenim spektroskopskim tehnikama (FTIR, NIR, ATR, Raman, ICP-AES). Prikupljeni podaci su uspoređeni i interpretirani. Klasičnim analizama utvrđena je sukladnost prikupljenih rezultata kako deklariranim vrijednostima, tako i onima propisanima pravilnicima. Spektroskopskim metodama napravljen je pokušaj identifikacije sastojaka mlijeka (vibracijska spektroskopija), te kvalitativan i kvantitativan sadržaj minerala u pepelu mlijeka (plazma spektrometrija). Prema dobivenim rezultatima, potencijal za daljnja istraživanja imaju spektroskopija u bliskom infracrvenom području i plazma spektrometrija.

infracrvena spektroskopija / NIR spektroskopija / Ramanova spektroskopija / vibracijska spektroskopija / plazma spektroskopija (ICP-AES) / mlijeko

nije evidentirano

engleski

Analysis of milk constituents by means of standard and spectrometric methods

nije evidentirano

infrared spectroscopy / NIR spectroscopy / Raman spectroscopy / vibrational spectroscopy / ICP-AES / milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

29.04.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija