Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489064

Brandovi, djetinjstvo i nostalgija


Marković, Jelena
Brandovi, djetinjstvo i nostalgija // Kulturna dediščina industrijskih panog. Industrijska kulturna baština. / Helena Rožman, Željka Jelavić, Alenka Černelič Krošelj (ur.).
Ljubljana: Slovensko etnološko društvo, 2010. str. 52-52 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Brandovi, djetinjstvo i nostalgija
(Brands, childhood and nostalgia)

Autori
Marković, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Kulturna dediščina industrijskih panog. Industrijska kulturna baština. / Helena Rožman, Željka Jelavić, Alenka Černelič Krošelj - Ljubljana : Slovensko etnološko društvo, 2010, 52-52

ISBN
978-961-6775-05-2

Skup
11. vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo. 11. hrvatsko-slovenske etnološke paralele.

Mjesto i datum
Krško, Slovenija, 29.-30.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Brandovi; djetinjstvo; nostalgija
(Brands; childhood; nostalgia)

Sažetak
Analizom korpusa oblika pričanja o djetinjstvu razmatrat će se uloga nostalgije i njene implikacije u ''neslužbenom'' oblikovanju brandova i životu njegovih značenja u kontekstu životnog ciklusa pojedinaca, ''malih'' grupa i šireg društvenog konteksta. Analiza se temelji na korpusu koji sam različitim metodološkim postupcima prikupljala za izradu disertacije, a koji sadrži složenu mrežu svakodnevnih pojavnosti i oblika transmisije pričanja o posredovanim i neposredovanim iskustvima djetinjstva djece i odraslih i sjećanja na to životno razdoblje. Značenja brandova u pripovijedanju o sebi promatrat će se s obzirom na društvene, kulturne i gospodarske okolnosti iskustva o kojem se pripovijeda i na iste okolnosti u trenutku pripovijedanja. Često kada pripovijedamo o svome djetinjstvu, odnosimo se prema njemu na nostalgičan način, posebno kada uspoređujemo djetinjstvo nekada i djetinjstvo danas te kada postajemo zabrinuti za djetinjstvo sutra. U tom kontekstu brandovi (uglavnom brandovi robe široke potrošnje) koji se u osobnom narativnom diskursu (osobnim pripovijestima i pripovijestima o osobnom iskustvu) vezuju za djetinjstvo imaju važnu ulogu kao pomoć, okidač, prustijanski madelaine kolačić u oblikovanju nostalgične priče koja će razriješiti diskontinuitet između označitelja (tekstualnog ostatka koji proizvodi osjećaj nostalgije) i označenoga (događaja na koji se tekstualni ostatak referira) kroz retrospektivno nametnutu smislenost priče.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Marković, (266362)

Citiraj ovu publikaciju

Marković, Jelena
Brandovi, djetinjstvo i nostalgija // Kulturna dediščina industrijskih panog. Industrijska kulturna baština. / Helena Rožman, Željka Jelavić, Alenka Černelič Krošelj (ur.).
Ljubljana: Slovensko etnološko društvo, 2010. str. 52-52 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Marković, J. (2010) Brandovi, djetinjstvo i nostalgija. U: Helena Rožman, Željka Jelavić, Alenka Černelič Krošelj (ur.)Kulturna dediščina industrijskih panog. Industrijska kulturna baština..
@article{article, author = {Markovi\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {52-52}, keywords = {brands, childhood, nostalgia}, isbn = {978-961-6775-05-2}, title = {Brands, childhood and nostalgia}, keyword = {brands, childhood, nostalgia}, publisher = {Slovensko etnolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Kr\v{s}ko, Slovenija} }