Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 488587

Autentifikacija i zaštita dokumenata biometrikom


Damjanović, Matej
Autentifikacija i zaštita dokumenata biometrikom 2010., diplomski rad, preddiplomski, Elektrotehnički fakultet, Osijek


Naslov
Autentifikacija i zaštita dokumenata biometrikom
(Biometric Authentication and Document Protection)

Autori
Damjanović, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Elektrotehnički fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
29.9

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Hocenski, Željko

Neposredni voditelj
Hocenski, Željko

Ključne riječi
Biometrija; biometrijske metode; multimodalno; fiziološke karakteristike; ponašajne karakteristike; digitalizacija uzorka; izgradnja biometrijskog modela
(Biometrics; biometric identification methods; multimodal; physiological characteristics; behavioral characteristics; digitization of the sample; the construction of a biometric models)

Sažetak
Identifikacijski sustavi, kako u svakodnevnom životu tako i u specifičnim područjima ljudske djelatnosti (sigurnost, policija, obavještajne službe), vezane su uz identifikaciju osoba, odnosno provjeru je li neka osoba baš ta za koju se predstavlja. Takva provjera mora biti jeftina, brza, pouzdana, te ne smije zadirati u tjelesni integritet osobe. S obzirom na činjenicu da je u današnje vrijeme u nekim slučajevima vrlo teško verificirati osobu (puno je alata i mehanizama kojima se počinitelji koriste u prikrivanju svog identiteta), nužno je razvijati alate pomoću kojega će biti moguće načiniti verifikaciju. Nasuprot tomu, postavlja se pitanje kvalitete takvog načina verifikacije i moguće identifikacije. Dosadašnji sustavi nisu bili dovoljno kvalitetni jer nisu u sebi uključivali modele za učenje čime se je sustav limitirao samo na verifikaciju osobe a tek uz pomoć ljudskog eksperta i u identifikaciju osobe. Konstantnim padom cijena tehnološke osnovice kao i njezino svakodnevno usavršavanje na tržištu se je pojavio i cijeli niz alata, kako strojnih tako i programskih koji omogućuju kvalitetan razvoj predloženog modela. U današnje vrijeme mnogi se znanstvenici bave problemom prepoznavanja ponajviše lica te otisaka prsta a među njima i slikama otisaka prsta. Postoje razvijeni mnogi koncepti i modeli koji u sebi objedinjuju konvencionalne tehnike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
RačunarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
165-0361621-2000 - Distribuirano računalno upravljanje u transportu i industrijskim pogonima (Željko Hocenski, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek