Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus (CROSBI ID 331768)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bešlić, Mirela
Halt, Marija
hrvatski
Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus
U ovom radu je ispitan stupanj onečišćenja brašna (kao osnovne sirovine), keksa i srodnih proizvoda plijesnima, s posebnim naglaskom na vrstu Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, najtoksičnijeg mikotoksina. Mikološki su ispitana 62 uzorka brašna, keksa, slanih proizvoda i filovanih proizvoda. U analiziranom brašnu, plijesni su bile zastupljene s 0 do 510 kolonija u 1 g, odnosno brašno je prosjećno bilo onečišćeno s 90 kolonije plijesni u 1 g. Keksi i srodni proizvodi bili su znatno slabije onečišćeni plijesnima od brašna. U njima je ustanovljeno od 0 do 10 kolonija plijesni u 1 g. U analiziranim uzorcima brašna, keksa i srodnih proizvoda prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus ( 60%), Penicillium(20, 44%), Alternaria (4, 44%), Mucor (3, 55%), Fusarium(1, 78%), Rhizopus(0, 89%), Absidia , 89%), Cladosporium(0, 44%), i Trichoderma (0, 44%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, ustanovljeno je u 9 uzoraka brašna (od 20 analiziranih ). Keksi i srodni proizvodi nisu bili onečišćeni plijesnima vrste Aspergillus flavus, što je svakako pozitivno. U odnosu na ostale plijesni izdvojene iz brašna, keksa i srodnih proizvoda, A.flavus je zastupljen s 4, 44%, a u odnosu na ostale vrste roda Aspergillus, A.flavus je zastupljen s 7, 41%.
brašno; plijesni; Aspergillus flavus
nije evidentirano
engleski
Contamination of flour, cookies, and similar products with Aspergillus flavus moulds
nije evidentirano
flour; moulds; Aspergillus flavus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
04.03.1997.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek