Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus (CROSBI ID 331768)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bešlić, Mirela Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus / Halt, Marija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1997

Podaci o odgovornosti

Bešlić, Mirela

Halt, Marija

hrvatski

Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus

U ovom radu je ispitan stupanj onečišćenja brašna (kao osnovne sirovine), keksa i srodnih proizvoda plijesnima, s posebnim naglaskom na vrstu Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, najtoksičnijeg mikotoksina. Mikološki su ispitana 62 uzorka brašna, keksa, slanih proizvoda i filovanih proizvoda. U analiziranom brašnu, plijesni su bile zastupljene s 0 do 510 kolonija u 1 g, odnosno brašno je prosjećno bilo onečišćeno s 90 kolonije plijesni u 1 g. Keksi i srodni proizvodi bili su znatno slabije onečišćeni plijesnima od brašna. U njima je ustanovljeno od 0 do 10 kolonija plijesni u 1 g. U analiziranim uzorcima brašna, keksa i srodnih proizvoda prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus ( 60%), Penicillium(20, 44%), Alternaria (4, 44%), Mucor (3, 55%), Fusarium(1, 78%), Rhizopus(0, 89%), Absidia , 89%), Cladosporium(0, 44%), i Trichoderma (0, 44%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, ustanovljeno je u 9 uzoraka brašna (od 20 analiziranih ). Keksi i srodni proizvodi nisu bili onečišćeni plijesnima vrste Aspergillus flavus, što je svakako pozitivno. U odnosu na ostale plijesni izdvojene iz brašna, keksa i srodnih proizvoda, A.flavus je zastupljen s 4, 44%, a u odnosu na ostale vrste roda Aspergillus, A.flavus je zastupljen s 7, 41%.

brašno; plijesni; Aspergillus flavus

nije evidentirano

engleski

Contamination of flour, cookies, and similar products with Aspergillus flavus moulds

nije evidentirano

flour; moulds; Aspergillus flavus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

04.03.1997.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija