Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 487892

Uspostava GIS-a u arheologiji


Miljković, Vanja; Gajski, Dubravko; Zrinjski, Mladen
Uspostava GIS-a u arheologiji // Zbornik radova - GIS, fotogrametrija i daljinska istraživanja u službi geodezije i geoinformatike / Markovinović, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2010. str. 132-137 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uspostava GIS-a u arheologiji
(Establishment of GIS in Archaeology)

Autori
Miljković, Vanja ; Gajski, Dubravko ; Zrinjski, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova - GIS, fotogrametrija i daljinska istraživanja u službi geodezije i geoinformatike / Markovinović, Danko - Zagreb : Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2010, 132-137

ISBN
978-953-55915-1-1

Skup
III. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22-23.10.2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
GIS; arheološko nalazište; artefakt; prostorni podatak; atributni podatak
(GIS; archaeological site; artefact; spatial data; attribute data)

Sažetak
Republika Hrvatska može se pohvaliti mnoštvom vrijednih spomenika kulture, od prapovijesnih, klasične antike, ranokršćanskih pa sve do srednjovjekovnih. Na osnovi iskustva i suradnje s arheolozima i arhitektima koji rade na konzervaciji i rekonstrukciji spomenika kulture, uočila se potreba za uspostavljanjem GIS-a koji bi sadržavao sve relevantne podatke (prostorne i atributne) vezane uz arheološka nalazišta. Podaci prikupljeni na terenu organizirali bi se u baze podataka te bi bila omogućena njihova analiza, ali i permanentno dopunjavanje te nadograđivanje sustava. U tako oblikovanom sustavu razmjena informacija među stručnjacima bila bi brža, a uniformnost podataka omogućila bi njihovo lakše korištenje i ekonomičnost. Cijeli sustav bi se oblikovao u suradnji s arheolozima te prilagodio njihovim specifičnim potrebama. Takav GIS ne samo da bi bio koristan arheolozima u njihovom daljnjem radu, nego bi se mogao koristiti u promociji kulturnog turizma Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072284-2287 - Geopotencijal i geodinamika Jadrana (Geo++Adria) (Tomislav Bašić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb