Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 487455

Crna slavonska svinja


Karolyi, Danijel; Luković, Zoran; Salajpal, Krešimir
Crna slavonska svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XII (2010), 4; 222-230 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 487455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Crna slavonska svinja
(Black slavonian pig)

Autori
Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1333-0025) XII (2010), 4; 222-230

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
svinje; pasmine; Crna slavonska svinja
(pigs; breeds; Black slavonian pig)

Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina čiji nastanak datira iz druge polovine 19 stoljeća. Stvorio ju je grof Pfeiffer križanjima krmača Crne Mangalice s Berkšir nerastima, a križanci su povremeno popravljani križanjem s Poland China nerastima. Do 1950-tih Crna slavonska svinja bila je najraširenija pasmina u Slavoniji i uvelike se koristila za proizvodnju masti i tradicionalnih mesnih proizvoda. Uvođenjem modernih pasmina i križanaca, broj Crnih slavonskih svinja drastično se smanjio te je tijekom 1990-tih opstanak pasmine postao ugrožen. Kao rezultat poduzetih mjera zaštite i državnih poticaja efektivna populacija dosta se povećala posljednjih godina te u 2008. godini brojala 78 nerasta i 669 krmača. Pasmina je dobro prilagođena za držanje na otvorenom i tradicionalni sustav uzgoja koji uključuje iskorištavanje pašnjaka i šumskih ispaša uz prihranu malim količinama žitarica. Veličina legala je mala, u prosjeku 7 do 8 prasadi. Tovne sposobnosti također su skromne uz niske dnevne priraste i visok udio masti u trupu. Međutim, pasmina se odlikuje dobrom kakvoćom mesa uz posebice visok udio intramuskularne masnoće (6-7%) i visoku vrijednost mesnih prerađevina. Povećanje proizvodnje i razvoj tržišta tradicionalnih mesnih proizvoda, kao što je Slavonski kulen, može u budućnosti predstavljati najbolji put za dugoročno očuvanje Crne slavonske pasmine kao sastavnog dijela biološke raznolikosti.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)

Avatar Url Krešimir Salajpal (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Luković, Zoran; Salajpal, Krešimir
Crna slavonska svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XII (2010), 4; 222-230 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Karolyi, D., Luković, Z. & Salajpal, K. (2010) Crna slavonska svinja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XII (4), 222-230.
@article{article, year = {2010}, pages = {222-230}, keywords = {svinje, pasmine, Crna slavonska svinja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XII}, number = {4}, issn = {1333-0025}, title = {Crna slavonska svinja}, keyword = {svinje, pasmine, Crna slavonska svinja} }
@article{article, year = {2010}, pages = {222-230}, keywords = {pigs, breeds, Black slavonian pig}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XII}, number = {4}, issn = {1333-0025}, title = {Black slavonian pig}, keyword = {pigs, breeds, Black slavonian pig} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font