Matematičko modeliranje ekstrakcije ukupnih flavonoidnih spojeva iz konvencionalno uzgojenog zrna soje (CROSBI ID 361468)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kresoja, Dejan
Velić, Darko
Jokić, Stela
hrvatski
Matematičko modeliranje ekstrakcije ukupnih flavonoidnih spojeva iz konvencionalno uzgojenog zrna soje
U radu je ispitivan utjecaj otapala, temperature te vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih flavonoidnih spojeva iz usitnjenog konvencionalno uzgojenog zrna soje sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0, 5796 mm. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih otapala (voda ; te 50, 60, 70 i 80%-tna vodena otopina etanola), pri 50 °C nakon 60 minuta, kojim bi se postigao najveći prinos ukupnih flavonoida. Najučinkovitije otapalo (50%-tna vodena otopina etanola) korišteno je u daljnjem radu, a u svrhu praćenja kinetike i modeliranja ekstrakcije ukupnih flavonoida. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih flavonoida praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracije ukupnih flavonoida određene su spektrofotometrijskom metodom. Različiti matematički modeli (Peleg, Page i Logaritamski) korišteni su za opisivanje kinetike ekstrakcije ukupnih flavonoida. Utvrđeno je da korištena otapala, temperatura i vrijeme ekstrakcije imaju značajan utjecaj na kinetiku i prinos ekstrakcije ukupnih flavonoida. Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (1, 147 mg CE/gs.tv.) te da prinos ukupnih flavonoida raste povišenjem temperature i produljenjem trajanja procesa ekstrakcije. Rezultati dobiveni upotrebom ispitanih matematičkih modela pokazali su dobra slaganja s eksperimentalno dobivenim rezultatima.
soja; ekstrakcija kruto-tekuće; flavonoidi; kinetika ekstrakcije; modeliranje
nije evidentirano
engleski
Mathematical modeling of total flavonoid compounds extraction from conventionally grown soybeans
The aim of the study was the investigation of the influence of solvent, temperature and the extraction time on the extractability of total flavonoid compounds from conventionally grown milled soybeans variety “Ika”, mean particles size 0,5796 mm. The influence of different solvents (water; as well as 50, 60, 70 and 80% of aqueous ethanol solution) at 50 °C after 60 minutes was investigated, in order to achieve the highest yield of total flavonoids. The most effective solvent (50% of aqueous ethanol solution) was used for the kinetics monitoring and extraction modelling of total flavonoids. The concentration of extracted total flavonoids was monitored at different temperatures (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C and 80 °C) for 120 minutes, at solid-liquid ratio of 20 mL/g. Concentrations of total flavonoids were determined spectrophotometrically. Various mathematical models (Peleg, Page and Logarithmic) were used to describe the extraction kinetics of total flavonoids. It was found that the used solvent, temperature and extraction time had a significant impact on the kinetics and extraction yield of total flavonoids. The results showed that the highest extraction efficiency was achieved at temperature of 80 °C after 120 minutes (1.147 mg CE/gdb). The yield of total flavonoids increased with the temperature increase, as well as with the prolongation of the extraction process. The results obtained with the mathematical models showed good agreement with the obtained experimental results.
soybeans; solid-liquid extraction; flavonoids; extraction kinetics; modeling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
15.10.2010.
obranjeno
109:845803
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek