Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH (CROSBI ID 567335)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Berljak, Jasna ; Žutić, Ivanka ; Borošić, Josip Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH // Zbornik sažetaka 2. konferencije o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna (ur.). Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2010. str. 18-18

Podaci o odgovornosti

Berljak, Jasna ; Žutić, Ivanka ; Borošić, Josip

hrvatski

Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH

Češnjak (Allium sativum L.) je važna lukovičasta poljoprivredna kultura koja se zbog svojih brojnih biološki aktivnih tvari koristi kao začinska i ljekovita biljka. Razmnožava se vegetativno češnjevima budući da ne stvara fertilno sjeme. Zbog dugog skladištenja lukovica od berbe do sadnje, na tržištu praktično nema kvalitetnog sadnog materijala, iako na sortnoj listi Hrvatske postoji nekoliko autohtonih sorti. Uspješno skladištenje češnjaka nužan je zahvat za očuvanje ovog važnog genetskog resursa, ali i za uspješnu proizvodnju. Klasično skladištenje ovisi o biotskim i abiotskim čimbenicima koji se ne mogu uvijek uspješno kontrolirati. Tradicionalna proizvodnja sadnjom češnjeva podložna je gubitku prinosa zbog prenosivih virusnih bolesti. Pohranjivanje u in vitro uvjetima omogućava znatno jeftinije i jednostavnije skladištenje, kao i brzo umnažanje kvalitetnog selekcioniranog sadnog materijala. U kulturi tkiva na modificiranoj podlozi siromašnoj hranjivima i u uvjetima nižih temperatura koje smanjuju metabolizam biljnog organizma, izdanci češnjaka mogu se čuvati i do 6 mjeseci. Ovaj materijal se može po potrebi brzo umnožiti na hranjivim podlogama obogaćenim regulatorima rasta, te tako pravovremeno osigurati dovoljnu količinu kvalitetnog sadnog materijala. Primjena metoda kulture biljnog tkiva stabilizirala bi proizvodnju kvalitetnog češnjaka osiguranjem dostatne količine sadnog materijala, uz očuvanje svih selekcioniranih genetskih odlika pojedine sorte.

češnjak; in vitro; kultura biljnog tkiva

nije evidentirano

engleski

Methods of preserving indigenous garlic (Allium sativum L.) in Croatia

nije evidentirano

garlic; in vitro; plant tissue culture

nije evidentirano

Podaci o prilogu

18-18.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna

Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode

978-953-7169-75-6

Podaci o skupu

2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

22.09.2010-24.09.2010

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija