Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova (CROSBI ID 361382)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Horg, Martina Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Horg, Martina

Vranić, Marina

hrvatski

Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 ili 10 grama zrna kukuruza sjenaži lu-cerne na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne korištena u pokusu silirana je u fenološkoj fazi početka cvatnje i spremljena u bale ovijene plastičnom folijom. Korišteno zrno kukuruza je porijeklom s pokusnih parcela Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja. Lucerna je sadržavala 534, 7 g ST kg-1 svježeg uzorka, 141, 6 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST i 504, 4 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Zrno kukuruza je sadržavalo 915, 1 g ST kg-1 svježeg uzorka i 106 g SP kg-1 ST. U istraživanju su korištena 3 kastrirana ovna Suffolk pasmine tjelesne mase od 30–45 kg. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3 x 3, a sastojao se od 3 perioda i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazila svaka životinja. Dodatak zrna kukuruza sjenaži lucerne (5 vs. 10 grama kg-1 tjelesne mase kas-trata) je doveo do linearnog povećanja (P<0, 001) konzumacije ST obroka (g kg-1 M0, 75) kastriranih ovnova. Utvrđen je i pozitivan asocijativni učinak (P<0, 001) dodat-ka zrna kukuruza sjenaži lucerne na konzumaciju ST obroka (g kg-1 M0, 75) kastrira-nih ovnova. Dodatak zrna kukuruza sjenaži lucerne (5 vs. 10 g kg-1 tjelesne mase kastrata) je doveo do linearnog povećanja (P<0.001) probavljivosti ST obroka te pozitivnog asocijativnog učinka (P<0, 001) na probavljivosti ST obroka. Dodatak zrna kukuruza kao energetske komponente obroka baziranog na sje-naži lucerne kao proteinske komponente obroka ima pozitivan utjecaj na konzuma-ciju ST obroka i na probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova.

sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost

nije evidentirano

engleski

Effects of replacing alfalfa haylage with corn upon the ration feeding value in wether sheep

nije evidentirano

alfalfa haylage; corn; dry matter; ad libitum intake; in vivo digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

16.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)