Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486284

Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH


Oručević, Sanja; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 2; 161-175 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH
(The high-molecular weight glutenin subunit (HMW GS) compositions in current wheat (Tr. aestivum L.) varieties in BiH)

Autori
Oručević, Sanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60 (2010), 2; 161-175

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pšenica; HMW podjedinice glutenina; SDS-PAGE
(Wheat; HMW glutenin subunits; SDS-PAGE)

Sažetak
Za jedinstveno viskozno-elastično svojstvo tijesta zamješenog od brašna hcksaploidne pšenice (TI'. aestivum L) u prvom redu su odgovomi skladišni proteini. Ovo svojstvo je presudno u procesu proizvodnje dizanih pekarskih proizvoda. Skladišni proteini pšenice sastoje se od gluteninskih subjedinica velike molekulske težine (HMW GS) oko 10%, gluteninskih subjedinica male molekulske težine (LMW GS) oko 40% i oko 50% glijadina. Ustanovljena je izražena aleina varijacija i glijadina i gluteninskih subjedinica, što povećava različitosti između kompozicija skladišnih proteina među genotipovima. Ova varijacija uzrokuje razlike u kvalitetu proteina sorti pšenice. HMW gluteninske subjedinice čine tek mali udio ukupnih skladišnih proteina, ali ispoljavaju presudan uticaj na elasticitet glutenina i kvalitet pšeničnog hljeba. U ovom radu je determinisana kompozicija HMW gluteninskih subjedinica nekih aktuelnih sorti pšenice u Bosni i Hercegovini, korištenjem metode elektroforeze na poliakrilamidnom gelu u prisustvu SDS, i prezentirani dobijeni rezultati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Daliborka Koceva Komlenić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Žaneta Ugarčić-Hardi, (126592)