Bioaktivni spojevi u voću (CROSBI ID 361172)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Letoja, Irena
Fruk, Goran
hrvatski
Bioaktivni spojevi u voću
Voće se odlikuje kompleksnim kemijskim sastavom. U taj sastav spadaju i bioaktivni spojevi, čija se uloga u posljednje vrijeme dosta naglašava. Bioaktivni spojevi su skupina fitokemikalija odnosno fitotvari. Fitokemikalije su nehranjive biljne tvari, koje ljudima nisu potrebne za održavanje života. Biljke ove spojeve proizvode prije svega za svoju korist, a u fiziologiji bilja su to produkti sekundarnog metabolizma, koje biljka ne treba za primarne potrebe rasta i reprodukcije. Biljke ih koriste da bi se zaštitile ili obranile od bolesti, mirkoorganizama ili okolišnih uvjeta. Tako se biljke štite od abiotskih i biotskih čimbenika stresa, koji mogu negativno utjecati na kakvoću ploda. U bioaktivne spojeve iz voća spadaju: fenoli, te njihova važna podskupina fenolne kiseline i flavonoidi, zatim pigmenti: karotenoidi, antocijani, te naravno minerali i vitamini. Svi ovi bioaktivni spojevi spadaju u antioksidanse, koji su bitni kako u biljnom metabolizmu, tako i u ljudskom jer djeluju protiv slobodnih radikala, sprečavaju oksidativnu štetu. Suvremena istraživanja usmjerena su na to da identificiraju i objasne moguće koristi tih istih spojeva na ljudsko zdravlje. Ovaj rad je pregled istraživanja o sadržaju bioaktivnih spojeva u voću.
voće; bioaktivni spojevi; fitokemikalije; antocijani; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Bioactive compounds in fruit
nije evidentirano
bioactive compounds; fitochemicals; anthocians; antioxidans
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
01.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb