Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode (CROSBI ID 361171)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stanić, Anja
Fruk, Goran
hrvatski
Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode
Kruška je voćka iznimne kvalitete, a po potrošnji je odmah iza jabuke. Interesantna je kao ponuda za vrijeme turističke sezone te kao ponuda u velikim trgovinama i na tržnicama. Danas kupci najviše gledaju na cijenu proizvoda, ali u zadnje vrijeme sve više pozornosti pridodaju i na kvalitetu (porijeklo) proizvoda ta kako je on proizveden. Voće koje je jednake veličine, lijepog izgleda postiže bolju cijenu na tržištu, dok proizvodi uzgojeni bez upotrebe kemijskih sredstava ne izgledaju toliko lijepo ali su sve više traženi kao zdrava hrana ili eko proizvodi. Kruška je osjetljivija od jabuke kod izbora tla, klimatskih uvjeta, oprašivanja i skladištenja, te zbog toga iziskuje više truda kod odabira mjesta za uzgoj i izbora sredstava kojima se povećava rodnost, da se dobiju veći i lijepši plodovi. Cvjetovi i plodovi kruške mogu se prorjeđivat konvencionalnim i ekološko prihvatljivim metodama. Metode prorjeđivanja su kemijske, ekološke, mehaničke i ručne. U Hrvatskoj se još ne nude adekvatna kemijska sredstva za prorjeđivanje cvjetova i plodova kruške pa se uglavnom prorjeđuje ručno ili mehanički. Ovaj rad upućuje na ispitane mogućnosti prorjeđivanja cvjetova i plodova kruške.
prorjeđivanje; kruška; cvijet; kemijsko; mehaničko; ručno
nije evidentirano
engleski
Pear flower and fruit thinning: conventional and environmentally friendly methods
nije evidentirano
thinning; pear; flower; chemical; ecological; mehanical; hand
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
01.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb