Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine (CROSBI ID 361170)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Strizic, Dora
Fruk, Goran
hrvatski
Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine
Breskve i nektarine jedne su od najpopularnijih vrsta voća u svijetu zbog svoje visoke hranjivosti i ugodnog okusa, a također su značajne voćne vrste u Hrvatskoj. Brzo dozrijevaju i propadaju na sobnoj temperaturi. Imaju kratak vijek nakon berbe baš zbog brzog dozrijevanja i mikroorganskog propadanja. Potrebno je razviti ekološki prihvatljivi i energetski učinkovit tretman plodova breskve i nektarine nakon berbe za poboljšanje skladišne sposobnosti i očuvanje kvalitete ploda bez negativnog učinka na okoliš i zdravlje potrošača. Trenutno upotreba kemijskih fungicida nije dopuštena nakon berbe i time se stvara potreba za učinkovitim altenativnim tretmanima. Kontrola bolesti se najviše provodi fungicidima, ali stvaranjem imuniteta u najvećim patogenima i briga javnosti za zdravlje i okoliš došlo je do potrebe za alternativom suzbijanja propadanja plodova nakon berbe. Alternative komercijalnim kemikalijama, prije svega biološka alternativa, često je manje učinkovita od mnoštva kemijskih fungicida. Kako bi uzgajivači prihvatili opću biološku alternativu suzbijanja bolesti, ona mora biti na vrlo sličnom nivou učinkovitosti kao i kemijska. A to je teško postići. Važno je napomenuti da se u Hrvatskoj ne koriste nikakve metode za očuvanje kakvoće plodova. Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine obrađene u ovom radu najviše su zastupljene u Španjolskoj. Ovo je pregledni rad s navedenim alternativnim-fizikalnim metodama očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine.
breskva; nektarina; mikrovalovi; toplinski tretmani; radiofrekvencija
nije evidentirano
engleski
Alternative methods for maintiaining fruit quality of peaches and nectarine
nije evidentirano
peach; nectarine; heat treatments; microwave; radio frequency
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
01.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb