Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine (CROSBI ID 361170)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Strizic, Dora Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Strizic, Dora

Fruk, Goran

hrvatski

Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine

Breskve i nektarine jedne su od najpopularnijih vrsta voća u svijetu zbog svoje visoke hranjivosti i ugodnog okusa, a također su značajne voćne vrste u Hrvatskoj. Brzo dozrijevaju i propadaju na sobnoj temperaturi. Imaju kratak vijek nakon berbe baš zbog brzog dozrijevanja i mikroorganskog propadanja. Potrebno je razviti ekološki prihvatljivi i energetski učinkovit tretman plodova breskve i nektarine nakon berbe za poboljšanje skladišne sposobnosti i očuvanje kvalitete ploda bez negativnog učinka na okoliš i zdravlje potrošača. Trenutno upotreba kemijskih fungicida nije dopuštena nakon berbe i time se stvara potreba za učinkovitim altenativnim tretmanima. Kontrola bolesti se najviše provodi fungicidima, ali stvaranjem imuniteta u najvećim patogenima i briga javnosti za zdravlje i okoliš došlo je do potrebe za alternativom suzbijanja propadanja plodova nakon berbe. Alternative komercijalnim kemikalijama, prije svega biološka alternativa, često je manje učinkovita od mnoštva kemijskih fungicida. Kako bi uzgajivači prihvatili opću biološku alternativu suzbijanja bolesti, ona mora biti na vrlo sličnom nivou učinkovitosti kao i kemijska. A to je teško postići. Važno je napomenuti da se u Hrvatskoj ne koriste nikakve metode za očuvanje kakvoće plodova. Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine obrađene u ovom radu najviše su zastupljene u Španjolskoj. Ovo je pregledni rad s navedenim alternativnim-fizikalnim metodama očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine.

breskva; nektarina; mikrovalovi; toplinski tretmani; radiofrekvencija

nije evidentirano

engleski

Alternative methods for maintiaining fruit quality of peaches and nectarine

nije evidentirano

peach; nectarine; heat treatments; microwave; radio frequency

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

01.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)