Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke (CROSBI ID 361050)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kobeščak, Krunoslav Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kobeščak, Krunoslav

Fruk, Goran

hrvatski

Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke

Kvalitetu voća čine ukupnost njegovih vanjskih i unutarnjih (morfološko-fizikalnih, biokemijskih i organoleptičkih) osobina. Voće kvalitetom mora odgovarati željama mnogobrojnih potrošača, tako da što bolje zadovoljava njihove potrebe, sklonosti, ukuse i navike. Važna je i biološka vrijednost plodova odnosno njegovo svojstvo, da što potpunije zadovolji potrebe organizma za vitaminima i drugim važnim hranjivim tvarima. Tehnike ocjenjivanja kvalitete voća i povrća postoje već desetljećima. U početku su se ispitivali parametri poput težine, veličine i čvrstoće ploda. Tada je uslijedio razvoj kompleksnih biokemijskih i biofizičkih analiza kojima se pratila kvaliteta unutarnjih promjena poput titrirajućih kiselina, analiza hranjive tvari, degradacija enzima itd. Razvojem informatičke tehnologije, metodologija kvalitete proživljava evoluciju. Računalne tehnike mogu identificirati preciznu promjenu unutarnje kvalitete plodova, pa čak i locirati početno mjesto degradacije u plodu.

jabuka; nedestruktivno; destruktivno; metoda; kvaliteta; tvrdoća

nije evidentirano

engleski

Destructive and Non-destrucitve methods for apple quality evaluation

nije evidentirano

apple; non-destructive; destructive; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

28.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)