Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke (CROSBI ID 361050)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kobeščak, Krunoslav
Fruk, Goran
hrvatski
Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke
Kvalitetu voća čine ukupnost njegovih vanjskih i unutarnjih (morfološko-fizikalnih, biokemijskih i organoleptičkih) osobina. Voće kvalitetom mora odgovarati željama mnogobrojnih potrošača, tako da što bolje zadovoljava njihove potrebe, sklonosti, ukuse i navike. Važna je i biološka vrijednost plodova odnosno njegovo svojstvo, da što potpunije zadovolji potrebe organizma za vitaminima i drugim važnim hranjivim tvarima. Tehnike ocjenjivanja kvalitete voća i povrća postoje već desetljećima. U početku su se ispitivali parametri poput težine, veličine i čvrstoće ploda. Tada je uslijedio razvoj kompleksnih biokemijskih i biofizičkih analiza kojima se pratila kvaliteta unutarnjih promjena poput titrirajućih kiselina, analiza hranjive tvari, degradacija enzima itd. Razvojem informatičke tehnologije, metodologija kvalitete proživljava evoluciju. Računalne tehnike mogu identificirati preciznu promjenu unutarnje kvalitete plodova, pa čak i locirati početno mjesto degradacije u plodu.
jabuka; nedestruktivno; destruktivno; metoda; kvaliteta; tvrdoća
nije evidentirano
engleski
Destructive and Non-destrucitve methods for apple quality evaluation
nije evidentirano
apple; non-destructive; destructive; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
28.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb