Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Klasični načini prerade ribe (CROSBI ID 166181)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kalember, Đurica ; Jelen, Tatjana Klasični načini prerade ribe // Ribarstvo = Croatian journal of fisheries, 56 (1998), 1; 23-37

Podaci o odgovornosti

Kalember, Đurica ; Jelen, Tatjana

hrvatski

Klasični načini prerade ribe

Plasman ribe čini veliku poteškoću u snabdijevanju ribom današnjeg stanovništva, iako je ona vrlo vrijedna prehrambena namjernica. Klasična ponuda svježe ribe sve manje ima utjecaja na ionako malu njenu potrošnju. Stoga treba se podsjetiti na klasične načine prerade ribe, koji iako već skoro zaboravljeni, mogu bitno povećati asortiman ribe i mjesta njene prodaje. Nakon čišćenja i rezanja ribe, koji su primaran postupak u njenoj preradi, na red dolazi soljenje, nakon koje slana riba može biti finalan produkt, ili je to samo jedan od među proizvoda u lancu prerade ribe. Od metoda soljenja ribe najčešće se upotrebljavaju suho soljenje, suho-vlažno (grčko-dalmatinsko) i vlažno soljenje (salamurenje). Sušenje ribe ima zadaću njene dehidracije. U našoj se praksi provodi tradicionalno sušenje, sušenje na suncu, te prirodno sušenje ribe. Svako od njih ima svoje posebnosti, u vidu vrste ribe, te temperature sušenja. Dimljenjem ribe ona dobiva osebujan miris, pikantan okus, te svojstvenu boju. Praksa poznaje hladno i toplo dimljenje, pomoću dima dobivenog izgaranjem određenog drveće, ili u novije vrijeme pomoću dimnih preparata. Marinade su stari postupci prerade ribe uz pomoć octene kiseline i određenih začina, a mogu se pripremati hladne, pržene ili kuhane. Ikra određenih vrsta riba ima specifičnu vrijednost i posebna je delikatesa. Od jesetre i njenih srodnika uzima se ikra, da bi se dobio najcjenjeniji crni kavijar.

prerada ribe; sušenje; soljenje; dimljenje; mariniranje; prerada ikre

nije evidentirano

engleski

Classical methods of fish processing

nije evidentirano

fish processing; drying; salting; smoking; marinade; roe production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56 (1)

1998.

23-37

objavljeno

1330-061X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)