Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj gnojidbe na kemijska svojstva tala livadnih zajednica i mineralni sastav sijena klupčaste oštrice (Dactylis glomerata) i krestaca (Cynosurus cristatus) (CROSBI ID 166140)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Ivanek, Vilim ; Pintić, Vinko ; Dadaček, Nada ; Ivanek-Martinčić, Marijana ; Vukobratović, Želimir Utjecaj gnojidbe na kemijska svojstva tala livadnih zajednica i mineralni sastav sijena klupčaste oštrice (Dactylis glomerata) i krestaca (Cynosurus cristatus) // Agronomski glasnik, 4-5/1995. (1995), 257-268

Podaci o odgovornosti

Ivanek, Vilim ; Pintić, Vinko ; Dadaček, Nada ; Ivanek-Martinčić, Marijana ; Vukobratović, Želimir

hrvatski

Utjecaj gnojidbe na kemijska svojstva tala livadnih zajednica i mineralni sastav sijena klupčaste oštrice (Dactylis glomerata) i krestaca (Cynosurus cristatus)

Gnojidbeni pokusi provedeni od 1990. do 1992. godine na četiri livadne zajednice bili su postavljeni po metodi slučajnog bloknog rasporeda u pet repeticija i pet kombinacija: 0, P80 K100, N60 K100, N60 P100 i N60 P80 K100. Osnovne parcele veličine 10 m2 gnojene su između 15. i 25. ožujka svake godine. Košnja je obavljena u dva otkosa, a nakon košnje prvog otkosa u 1992. uzeti su uzorci tla na dubini od 0-15 cm i test biljke klupčaste oštrice i krestaca. Gnojidba je utjecala kako na promjenu florističkog sastava i visinu prinosa sijena tako i na promjenu fiziološki aktivnih hraniva fosfora i kalija u tlu i koncentraciju istih u sijenu klupčaste oštrice i krestaca. Između fiziološki aktivnog fosfora (P2O5), odnosno kalija (K2O) u tlu i njihovog sadržaja u suhoj tvari sijena biljaka utvrđene su jake korelacije i regresije. Vrlo nizak sadržaj fiziološki aktivnih hraniva, napose fosfora na sve četiri lokacije, ukazuje na nužnost podizanja njihove razine u livadnim tlima, ne samo zbog povećanja prinosa već i podizanja mineralne vrijednosti sijena. Budući da se većina livada u nas ne gnoji ili gnoji samo stajskim gnojem i eventualno gnojevkom deficitarnom fosforom, to je gnojidba tvorničkim NPK gnojivima nužna.

fertilization ; svojstva tla ; prirod sijena

nije evidentirano

engleski

Influence of fertilization on the chemical properties of the soils of meadow associations and on the mineral composition of cocksfoot (Dactylis glomerata) and crested dog's tail (Cynosurus cristatus)

nije evidentirano

Fertilization ; soil properties ; hay yields

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4-5/1995.

1995.

257-268

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice