Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti proizvodnje soje u no-till sustavu na pseudogleju (CROSBI ID 766621)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Dadaček, Nada ; Augustinović, Zvjezdana ; Ivanek-Martinčić Marijana Mogućnosti proizvodnje soje u no-till sustavu na pseudogleju // Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu. God.LIII, broj 59/1. 2008.

Podaci o odgovornosti

Dadaček, Nada ; Augustinović, Zvjezdana ; Ivanek-Martinčić Marijana

hrvatski

Mogućnosti proizvodnje soje u no-till sustavu na pseudogleju

Na pseudoglejnom tlu, na površinama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, u 2004.i 2005. bio je ručno zasijan pokus soje s različitim sojevima bakterija. Primijenjena je uobičajena tehnologija uzgoja soje. Na površini pokusa iz 2004. zasijana je ista sorta soje bez inokulacije u neobrađeno tlo, te bez gnojidbe i naknadnih mjera njege. Na pokusu s inokulacijom, u 2004. postignut je sklop od 333 000 b/ha, a 2005. od 398 000 b/ha, dok je na pokusu u no-till sustavu postignut sklop od samo 232 000 b/ha. Na pokusima s inokulacijom ostvaren je u 2004. prinos od 3 452 kg/ha, a u 2005. godini 3 220 kg/ha, dok je na pokusu s direktnom sjetvom postignut prinos od 3 062 kg/ha. Iako je na pokusu s direktnom sjetvom postignut nešto niži prinos u odnosu na uobičajenu tehnologiju, o reduciranoj obradi i napose o direktnoj sjetvi u uzgoju soje valja razmišljati budući da soja dobro podnosi ponovljeni uzgoj, nema puno bolesti i štetnika a postojećim totalnim herbicidima moguće je suzbiti gotovo sve korove prije sjetve. Dobiveni rezultati su zanimljivi i ohrabrujući i u svakom slučaju vrijedni pozornosti.

reducirana obrada tla ; pseudoglej ; soja ; no-till ; prinos

nije evidentirano

engleski

Possibility of soybean production in no-till environment on pseudogley soil

nije evidentirano

reduced soiltillage ; podzoluvisol ; soybean ; no-tillage ; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu. God.LIII, broj 59/1

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)