Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482689

Učinak troske na rast i fiziološke procese suncokreta (Helianthus annuus L.)


Gašpar, Josipa
Učinak troske na rast i fiziološke procese suncokreta (Helianthus annuus L.) 2010., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak troske na rast i fiziološke procese suncokreta (Helianthus annuus L.)
(Effect of EAF steel slag on growth and physiology of sunflower (Helianthus annuus L.))

Autori
Gašpar, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Neposredni voditelj
Glavaš, Katarina

Ključne riječi
EL troska; mikroelementi; fotosinteza; oksidacijski stres
(EAF steel slag; microelements; photosynthesis; oxidative stress)

Sažetak
Bazična troska je nusprodukt u proizvodnji čelika, a sadrži velike količine željeza i kalcijevog silikofosfata. Troska koja se koristi u ovom istraživanju (CMC Valjaonica cijevi Sisak d.o.o.) je nusproizvod pri proizvodnji čelika u elektrolučnoj peći. Obzirom da je sadržaj P, Fe, Ca, Mg i Mn u tako dobivenoj troski visok a sadržaj Cd, Pb, Hg i ostalih toksičnih teških metala vrlo nizak, usitnjena troska je potencijalni izvor mineralnih tvari za rast i razvoj biljaka, posebice na tlima siromašnim željezom. U ovom je radu suncokret odabran kao modelna biljka jer je ta vrsta vrlo važna uljanica ali se koristi i za proizvodnju biodizela, margarina te kao stočna hrana. Kao supstrati za sadnju biljaka korištene su mješavine zemlje i pijeska u različitim omjerima. Sjemenke suncokreta su zasijane u posudice napunjene samo supstratom (kontrola) ili supstratom uz odgovarajući dodatak usitnjene troske. Nakon 10 tjedna rasta, mjeren je rast biljaka, fluorescencija klorofila i prinos mase suhe tvari biljaka te je određen sadržaj mineralnih tvari u supstratu i listovima biljaka, sadržaj klorofila i karotenoida, sadržaj malondialedhida koji ukazuje na opseg lipidne peroksidacije kao i aktivnost nekih antioksidacijskih enzima. Rezultati su pokazali da troska ne djeluje štetno na biljke suncokreta te da je dobar poboljšivač tla odnosno izvrstan izvor mikroelemenata posebice na siromašnim tlima.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb