Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482681

Učinak troske na rast i fiziološke procese kukuruza (Zea mays L.)


Jelić, Sonja
Učinak troske na rast i fiziološke procese kukuruza (Zea mays L.) 2010., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak troske na rast i fiziološke procese kukuruza (Zea mays L.)
(Effect of steel slag on growth and physiology of corn (Zea mays L.))

Autori
Jelić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2010

Stranica
54

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Neposredni voditelj
Glavaš, Katarina

Ključne riječi
Troska; kukuruz; hranjiva; fluorescencija klorofila a; oksidacijski pokazatelji
(Steel slag; corn; nutrients; chlorophyll a fluorescence; oxidative stress parameters)

Sažetak
Bazična troska koja se koristi u ovom istraživanju je nusproizvod pri proizvodnji čelika u elektrolučnoj peći. Obzirom da je sadržaj P, Fe, Ca, Mg i Mn u tako dobivenoj troski visok, a sadržaj Cd, Pb, Hg i ostalih toksičnih teških metala vrlo nizak, usitnjena troska je potencijalni izvor mineralnih tvari za rast i razvoj biljaka, posebice na tlima siromašnim željezom. Cilj istraživanja bio je procijeniti učinkovitost troske kao izvora određenih hranjivih elemenata na rast i fiziološke procese kukuruza te utvrditi da li troska u biljci dovodi do oksidacijskog stresa kao posljedica primanja povećanih količina Fe i Cu. Kao supstrati za sadnju biljaka korištene su mješavine zemlje i pijeska u različitim omjerima. Sjemenke kukuruza su zasijane u posudice i napunjene samo supstratom (kontrola) ili supstratom uz dodatak fino mljevene troske. Nakon dva tjedna, dijelu kontrolnih biljaka kao i onih uzgojenih uz dodatak troske dodan je NH4NO3 kao izvor N. Dijelu kontrolnih biljaka koje služe kao pozitivna kontrola dodano je tekuće gnojivo – NPK i Fe. Osim parametara rasta, izmjerena je fluorescencija klorofila i prinos suhe tvari biljaka, sadržaj mineralnih tvari u supstratu i listovima biljaka, sadržaj klorofila i karotenoida, lipidna peroksidacija te aktivnosti antioksidacijskih enzima. Rezultati su pokazali da je troska vrlo dobar i jeftin izvor mikroelemenata poglavito Fe, Mn i Mg potrebnih biljci te da se njezinom upotrebom znatno smanjuje kloroza listova u biljaka koje rastu na tlima siromašnim željezom.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb