Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obrada i interpretacija geodetskih GPS mjerenja na Geodinamičkoj mreži Grada Zagreba za period 2008. – 2009. godine (CROSBI ID 360847)

Ocjenski rad | diplomski rad

Špiranec, Lidija Obrada i interpretacija geodetskih GPS mjerenja na Geodinamičkoj mreži Grada Zagreba za period 2008. – 2009. godine / Đapo, Almin (mentor); Zagreb, Geodetski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Špiranec, Lidija

Đapo, Almin

hrvatski

Obrada i interpretacija geodetskih GPS mjerenja na Geodinamičkoj mreži Grada Zagreba za period 2008. – 2009. godine

Znanstveno je dokazano da je područje Grada Zagreba geodinamički aktivno. Obzirom da se nalazi na tromeđi jugoistočnih Alpa, Dinarida i Panonskog bazena, potresi su učestali, a geodinamički pomaci vidljivi su na godišnjoj razini. Iako se za mjerenje pomaka u svijetu koriste mnoge metode, GPS tehnologija je zbog svoje ekonomičnosti i točnosti stasala u glavnu tehniku za određivanje geodinamičkih pomaka. Zadatak ove diplomske radnje bio je obraditi podatke GPS mjerne kampanje na Geodinamičkoj mreži Grada Zagreba za 2009. godinu, te usporedbom rezultata s 2008. godinom izračunati pomake. To je napravljeno uz pomoć znanstvenog softvera GAMIT/GLOBK, koji je MIT kreirao za obradu GPS mjerenja u više sesija, te daje multipoint rješenje. Vizualizacija je napravljena sa dva programa: Surfer te GMT (Generic Mapping Tools), kojima su jasno prikazani pomaci. Iz rezultata se može zaključiti da je šire područje Grada Zagreba i u proteklih godinu dana bilo aktivno.

geodinamika; gps; Grad Zagreb

nije evidentirano

engleski

Processing and interpretation of geodetic GPS measurements on the Zagreb Geodynamic Network for the period 2008. - 2009.

nije evidentirano

geodynamic; gps; City of Zagreb

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

18.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Geodetski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Geodezija