Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 48244

Helicobacter pylori - pregled terapijskih mogućnosti


Katičić, Miroslava; Prskalo, Marija; Tićak, Mirjana; Šabarić, Branka; Marušić, Marinko; Banić, Marko; Buljevac, Mladen; Kujundžić, Milan; Jelić, Davor; Kozić, Mate et al.
Helicobacter pylori - pregled terapijskih mogućnosti // Liječnički vjesnik, 124 (2002), suppl 1; 72-78 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Helicobacter pylori - pregled terapijskih mogućnosti
(Helicobacter pylori - overview of therapy)

Autori
Katičić, Miroslava ; Prskalo, Marija ; Tićak, Mirjana ; Šabarić, Branka ; Marušić, Marinko ; Banić, Marko ; Buljevac, Mladen ; Kujundžić, Milan ; Jelić, Davor ; Kozić, Mate ; Mihaljević, Silvio ; Mićunović, Nikola ; Škurla, Bruno ; Filipec, Tajana ;

Izvornik
Liječnički vjesnik (0024-3477) 124 (2002), Suppl 1; 72-78

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Helicobacter pylori; terapija; IPP; antibiotici
(Helicobacter pylori; therapy; PPI; antibiotics)

Sažetak
Saznanje o dobrobiti eradikacije Helicobacter pylori infekcije, posebno u bolesnika s peptičnim ulkusom, dovelo je do velikih i značajnih promjena u liječenju bolesti želuca i dvanaesnika i iz temelja promijenilo poglede i postupanje s bolesnicima. Eradikacija je definirana kao nestanak Helicobacter pylori sa sluznice želuca (negativizacija nalaza), utvrđena nakon najmanje 4 tjedna po završetku eradikacijske antibiotske terapije. Terapijski protokol mora biti jednostavan, jeftin i dobro podnošljiv kako bi ga bolesnik što lakše i u potpunosti proveo. Uspjeh eradikacije Helicobacter pylori, vrednovan strogim 'intention-to-treat' kriterijima, mora biti viši od 80%. Preporuča se da terapija bude trojna, ne duža od 7 dana. Kao protusekretorni lijek koristi se jedan od 3 inhibitora protonske pumpe (IPP): omeprazol, pantoprazol ili lansoprazol. Uz to se daju dva od tri slijedeća antibiotika: amoksicilin, azitromicin/klaritromicin ili metronidazol/tinidazol. Zbog neuspjeha eradikacijske terapije i porasta broja rezistentnih sojeva Helicobacter pylori na antibiotske komponente dosadašnjih terapijskih protokola, traže se novi načini liječenja i novi djelotvorni lijekovi. Naši rezultati 7-, 10- i 14-dnevne terapije kombinacijom omeprazola, amoksicilina i metronidazola, slabiji su od rezultata postignutih kombinacijom u kojoj je amoksicilin zamijenjen klaritromicinom. Prema rezultatima iz KB MERKUR, kombinacija amoksicilina i metronidazola s pantoprazolom bila je djelotvornija od iste s omeprazolom, za razliku od kombinacije metronidazola i azitromicina koja je bila djelotvornija s omeprazolom. Rezultati liječenja istim protokolima iz drugih medicinskih centara izrazito su različiti. Te razlike najvjerojatnije proizlaze iz nepotpunog provođenja preporučenog liječenja (compliance).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • Index Medicus