Miješanje i kristalizacija (CROSBI ID 360829)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nuskol, Marko
Sander, Aleksandra
hrvatski
Miješanje i kristalizacija
Dosadašnja istraživanja dobivanja odgovarajućeg polimorfa glicina obuhvaćaju različite metode kristalizacije, te utjecaje pojedinih procesnih parametara. Obzirom da geometrija miješala i hidrodinamički uvjeti nisu analizirani oni su predmet ovog završnog rada. Istraživan je utjecaj vrste i dimenzije te brzine vrtnje miješala na granulometrijske karakteristike i stukturu glicina dobivenog šaržnom kristalizacijom hlađenjem iz vodene otopine. Korištena su tri miješala koja uzrokuju aksijalni i dva koja uzrokuju radijalni tok fluida u kristalizatoru. Jedan dio istraživanja obuhvaća kristalizator Rushtonovih dimenzija (d/D=1/3), a kod ostalih mjerenja je promjer miješala povećan (d/D=1/2). Kristalizacija je, za odabrana miješala, provedena pri brzini vrtnje miješala od 300 i 550 min-1. Neovisno i uvjetima provedbe procesa, uvijek se dobiva -glicin. Prisutnost -glicina uočena je samo tijekom kristalizacije kada je otopina miješana turbinskim miješalom sa tri savinute lopatice i prstenom pri 300 min-1. Raspodjele veličina kristala uglavnom su višemodalne, što ukazuje na sekundarnu nukleaciju i stvaranje aglomerata. Unimodalna funkcija gustoće raspodjele dobivena je jedino za turbinsko miješalo s tri savinute lopatice i prstenom pri manjem intenzitetu miješanja.
glicin ; kristalizacija ; miješanje ; polimorfizam
nije evidentirano
engleski
Mixing and crystallizaton
nije evidentirano
crystallization ; glycine ; mixing ; polymorphism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
17.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb