Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH (CROSBI ID 566108)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Gajdić, Dušanka ; Kamenjak, Dragutin Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost" / Drljača, Miroslav (ur.). Zagreb: Oskar - centar za razvoj i kvalitetu, 2010. str. 251-262

Podaci o odgovornosti

Gajdić, Dušanka ; Kamenjak, Dragutin

hrvatski

Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH

Jedno od najvažnijih područja gospodarstva svake zemlje je proizvodnja hrane. Hrana koja se stavlja na domaće ili međunarodno tržište mora biti dobre kvalitete i sigurna za konzumaciju. To je postao jedan od bezuvjetnih zahtjeva kad je u pitanju trgovina hranom, zahtjevi potrošača kao i hrvatskog i europskog zakonodavstva. Pripremajući se za ulazak u Europsku uniju, RH provodi značajne izmjene zakona i propisa. Sukladno tome i sva hrvatska prehrambena poduzeća moraju se što bolje pripremiti za proizvodnju prije svega sigurne, a samim tim i kvalitetne hrane. To znači da osim pridržavanja zakonskih propisa, u svoje poslovanje moraju implementirati neki od međunarodno priznatih sustava upravljanja sigurnošću hrane kako bi dostigla standarde Europske unije i postala konkurentna na globalnom tržištu. U ovom radu se prezentiraju rezultati istraživanja provedenih u prehrambenim poduzećima RH koji ukazuju na to kakvi su trendovi certificiranja sustava upravljanja sigurnošću hrane prema normi ISO 22000:2005 i sustava upravljanja kvalitete prema normi ISO 9001:2008 uz obavezu primjene HACCP sustava, te kakav je utjecaj implementacije navedenih sustava na rezultate poslovanja prehrambenih poduzeća i njihovu konkurentnost na inozemnom i domaćem tržištu.

prehrambena industrija ; prehrambeni standardi ; sigurnost hrane ; certificiranost ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; konkurentnost

nije evidentirano

engleski

Research on the implementation of food safety management systems in croatian food businesses

nije evidentirano

food processing industry ; food processing standards ; food safety ; certification ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; competitiveness

nije evidentirano

Podaci o prilogu

251-262.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Drljača, Miroslav

Zagreb: Oskar - centar za razvoj i kvalitetu

978-953-6619-23-8

Podaci o skupu

11. međunarodni Simpozij o kvliteti

predavanje

18.03.2010-19.03.2010

Sveti Martin na Muri, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija