Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača (CROSBI ID 360817)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stančić, Jelena Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača / Fabek, Sanja (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Stančić, Jelena

Fabek, Sanja

hrvatski

Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača

Vrste iz porodice krstašica važan su izvor proteina i masti biljnog porijekla u prehrani ljudi i domaćih životinja, a bogate su i vitaminima, mineralima, ugljikohidratima te brojnim fitokemikalijama. Zdravstvena vrijednost kupusnjača očituje se u prisutnosti glukozinolata (sekundarni metaboliti biljke) čiji produkti enzimatske razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost i daju gorko-ljuti okus specifičan za sve vrste krstašica. Kupusnjače obuhvaćaju samo dio vrsta unutar porodice krstašica, a od povrtnih vrsta u kupusnjače ubrajamo: kupus, kelj, kelj pupčar, raštiku, lisnati kelj, korabicu, cvjetaču, brokulu, kineski kupus i kinesku raštiku (pak-choi). Vrste unutar roda Brassica značajno se razlikuju u akumulaciji minerala (kalcij, magnezij, željezo, kalij, cink) i vitamina što je posljedica razlika u genotipu, tipu tla i gnojidbi.

Brassica sp.; fitotvari; minerali; vitamini

nije evidentirano

engleski

Nutritional value and health benefits of Brassica vegetable

nije evidentirano

Brassica sp.; phytochemicals; minerals; vitamins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

17.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)