Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača (CROSBI ID 360817)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stančić, Jelena
Fabek, Sanja
hrvatski
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača
Vrste iz porodice krstašica važan su izvor proteina i masti biljnog porijekla u prehrani ljudi i domaćih životinja, a bogate su i vitaminima, mineralima, ugljikohidratima te brojnim fitokemikalijama. Zdravstvena vrijednost kupusnjača očituje se u prisutnosti glukozinolata (sekundarni metaboliti biljke) čiji produkti enzimatske razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost i daju gorko-ljuti okus specifičan za sve vrste krstašica. Kupusnjače obuhvaćaju samo dio vrsta unutar porodice krstašica, a od povrtnih vrsta u kupusnjače ubrajamo: kupus, kelj, kelj pupčar, raštiku, lisnati kelj, korabicu, cvjetaču, brokulu, kineski kupus i kinesku raštiku (pak-choi). Vrste unutar roda Brassica značajno se razlikuju u akumulaciji minerala (kalcij, magnezij, željezo, kalij, cink) i vitamina što je posljedica razlika u genotipu, tipu tla i gnojidbi.
Brassica sp.; fitotvari; minerali; vitamini
nije evidentirano
engleski
Nutritional value and health benefits of Brassica vegetable
nije evidentirano
Brassica sp.; phytochemicals; minerals; vitamins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
17.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb