Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 481970

DOBIVANJE KRISTALINIČNIH PRAŠAKA U SUŠIONIKU S RASPRŠIVANJEM


Biočić, Maja; Miholić, Katica; Bujanović, Ines; Penović, Tomislav
DOBIVANJE KRISTALINIČNIH PRAŠAKA U SUŠIONIKU S RASPRŠIVANJEM // Knjiga Sažetaka VIII. SUSRETA MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Printera grupa, d.o.o., 2010. str. 70-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
DOBIVANJE KRISTALINIČNIH PRAŠAKA U SUŠIONIKU S RASPRŠIVANJEM
(PRODUCTION OF CRYSTALLINE POWDERS BY SPRAY DRYING)

Autori
Biočić, Maja ; Miholić, Katica ; Bujanović, Ines ; Penović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga Sažetaka VIII. SUSRETA MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Printera grupa, d.o.o., 2010, 70-70

ISBN
978-953-6470-48-8

Skup
VIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA 2010.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18-19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Amorfna struktura; kristalizacija; polimorfizam; sušenje s raspršivanjem
(Amorphous structure; crystallization; polymorphizm; spray drying)

Sažetak
Sušenje s raspršivanjem koristi se u mnogim industrijskim granama obzirom da rezultira nastajanjem prašaka dobre kvalitete, niskog sadržaja vlage te uske raspodjele veličina čestica. Fizikalno-kemijska i granulometrijska svojstva nastalog produkta u velikoj mjeri ovise o karakteristikama otopine i zraka. Vrlo je važno pažljivo odabrati uvjete provedbe procesa, kako bi dobiveni prašci bili kristalinični a ne amorfni, te da se dobije odgovarajuća polimorfna struktura. Istraživana je mogućnost dobivanja različitih polimorfa glicina sušenjem, odnosno kristalizacijom u sušioniku s raspršivanjem (Spray Dryer) pri različitim protocima otopine i temperaturama zraka. Prisustvo pojedine polimorfne strukture kvalitativno je određeno na temelju FTIR i XRD spektra. Rezultati su pokazali da se uglavnom dobiva smjesa - i -glicina. Pri nižim temperaturama i većim protocima otopine udio -glicina raste. Međutim, stajanjem u sobnim uvjetima -glicin spontano prelazi u stabilniju strukturu (-glicina). Do potpunog prijelaza dolazi već nakon 24 sata. Analizirane su karakteristike pentaeritritola, NaCl, KCl i K2SO4 dobivenih u sušioniku s raspršivanjem pri različitim temperaturama. Dobiveni prašci uglavnom su kristalinični, s vrlo malim udjelom amorfnog.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Antun Glasnović, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb