Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 481959

Demitologizacija nespojivosti ljubavi i nasilja u obiteljskom kontekstu: teološki pristup


Anić, Jadranka Rebeka
Demitologizacija nespojivosti ljubavi i nasilja u obiteljskom kontekstu: teološki pristup // Crkva u svijetu : CUS, 45 (2010), 2; 193-217 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Demitologizacija nespojivosti ljubavi i nasilja u obiteljskom kontekstu: teološki pristup
(Mythst of Family Violence with Special Analysis and Theological Reference of Myth that Love and Violence can't go Together)

Autori
Anić, Jadranka Rebeka

Izvornik
Crkva u svijetu : CUS (0352-4000) 45 (2010), 2; 193-217

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mit; nasilje; ljubav; partnerstvo; obitelj; križ; patnja; uskrsnuće; nasljedovanje
(Myth; violence; love; partnership; family; cross; suffering; resurrection; inheritance)

Sažetak
Članak se bavi pitanjem “mitova” o obiteljskom i partnerskom nasilju i njihovom “demitologizacijom”, odnosno znanstvenom provjerom niza uvjerenja, postavka ili učenja o nasilju kao i teološkim opravdanjem supostojanja ljubavi i nasilja u partnerskom odnosu. U članku su prvi put predstavljeni ishodi istraživanja o mitovima o obiteljskom nasilju koje je Franjevački institut za kulturu mira na općoj populaciji u Republici Hrvatskoj proveo krajem godine 2005. Prema ovom istraživanju ispitanici u najvećem broju podržavaju mit da ljubav i nasilje ne idu zajedno. U podržavanju tog mita nema statistički značajnih razlika prema spolu, obrazovanju, dobi i religioznosti. Razlike koje se pojavljuju ukazuju na tendenciju da su to mišljenje sklonije podržati žene, mladi, visoko obrazovani i ateisti. Statistički značajna razlika pojavljuje se samo u odnosu na pokrajinu. U većem broju nego drugi ovaj mit podržavaju stanovnici Istre i Primorja. Za tumačenje tih razlika potrebna su dodatna istraživanja. Budući da razna istraživanja upućuju da u partnerskom odnosu mogu su-postojati i ljubav i nasilje te da partneri u tumačenju toga paradoksa uz kulturalne rabe i kršćanske sadržaje, osobito Isusov križ, u trećem se dijelu članka na okosnici teologije nasljedovanja Isusove patnje i križa Jürgena Moltmanna, propituje i osporava opravdanost takvoga tumačenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941560-1542 - Religijski pluralizam, postmoderni religijski pokreti i hrvatski identitet (Stipan Tadić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Religious and Theological Abstracts