Sadržaj humusa pri različitoj obradi tla (CROSBI ID 360787)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vuković, Jelena
Kisić, Ivica
hrvatski
Sadržaj humusa pri različitoj obradi tla
Organska tvar izrazito utječe na čitav niz vrlo značajnih fizikalnih i kemijskih svojstava tla, kao što su struktura, kapacitet za vodu, sadržaj neophodnih elemenata (N, P, S). Ona je osnovni izvor energije za životnu aktivnost mikroorganizama tla, pa bi njezinim eventualnim nestankom došlo do katastrofalnih posljedica po čitav život na Zemlji. Humus je zapravo snaga tla ili uspavana moć i temelj prirodne plodnosti tla, odnosno izvor energije i plodnosti “Majke Zemlje”. Cilj ovog rada je odrediti sadržaj humusa u tlu metodom mokrog spaljivanja po Tjurinu, te utvrditi utjecaj 15 godina različite obrade tla na akumulaciju humusa. Istraživanje je provedeno u centralnoj Hrvatskoj u selu Blagorodovac nedaleko od Daruvara. Tip tla je pseudoglej. Pokusno polje sastoji se od 6 varijanata, a na svakoj varijanti provodi se drukčija obrada tla glede vrste i broja zahvata, te dubine i smjera kretanja agregata. Uzorkovanje s pokusnih varijanti provedeno je na pet dubina (0-5 cm, 5-10 cm, 10-15 cm, 15-20 cm i 20-30 cm) u proljeće 2010. Tlo prema utvrđenom sadržaju humusa klasificirano je kao vrlo slabo (<1 %) do slabo humuzno (1-3 %) tlo. Sadržaj humusa, s obzirom na različitu obradu tla i različite dubine uzorkovanje, varirao je od 0, 76 % na dubini od 20-30 cm na varijanti s obradom okomit na nagib do 2, 97 % na istoj dubini (20-30 cm) na varijanti s izostavljenom obradom. Dubina statistički nije utjecala na vertikalnu raspodjelu humusa na standardnoj varijanti i varijanti s vrlo dubokom obradom, dok je na ostalim varijantama pokusa utvrđen značajan utjecaj dubine na sadržaj humusa.
tlo; obrada; humus
nije evidentirano
engleski
Humus content on different tillage systems
nije evidentirano
soil; tillage; humus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
15.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb