Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike i kakvoća prehrane pretilih osoba s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 (CROSBI ID 360741)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ivelić, Maja Prehrambene navike i kakvoća prehrane pretilih osoba s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Ivelić, Maja

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Prehrambene navike i kakvoća prehrane pretilih osoba s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2

Na početku 21. stoljeća, pretilost je postala vodeća metabolička bolest u svijetu. Osobito je čest problem pretilosti kod osoba s dijabetesom tipa 2. Stoga je antropometrijskim i dijetetičkim (24h prisjećanje, opći upitnik) metodama procijenjen prehrambeni status, unos energije i makronutrijenata, te prehrambene navike 30 pretilih pacijenata s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2. Prema dobivenim podacima prosječni unosi proteina i masti su u skladu sa američkim prehrambenim referentnim vrijednostima (Dietary Reference Intake, DRI), dok se unos ugljikohidrata nalazi na donjoj granici DRI preporuke. Međutim, prema vrijednosti HbA1c, žene su imale lošiju kontrolu glikemije u odnosu na muškarce. Kod muškaraca je općenito zabilježen veći unos energije, ukupnih masti i manji unos proteina u odnosu na žene.

pretilost; dijabetes tipa 2; unos makronutrijenata; prehrambene navike

nije evidentirano

engleski

Dietary habits and quality of nutrition in obese people diagnosed with type 2 diabetes

nije evidentirano

obesity; type 2 diabetes; macronutrient intake; dietary habits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

13.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija