Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 480282

Ekstraverzija, moždani val P300 i apstraktno mišljenje


Tatalović Vorkapić, Sanja; Tadinac, Meri; Kulenović Alija
Ekstraverzija, moždani val P300 i apstraktno mišljenje // Sažetci radova: XVII. Dani psihologije u Zadru / Vulić-Prtorić, Anita ; Ćubela-Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić. Zvjezdan (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2010. str. 108-108 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ekstraverzija, moždani val P300 i apstraktno mišljenje
(Extraversion, P300 and abstract thinking)

Autori
Tatalović Vorkapić, Sanja ; Tadinac, Meri ; Kulenović Alija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci radova: XVII. Dani psihologije u Zadru / Vulić-Prtorić, Anita ; Ćubela-Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić. Zvjezdan - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2010, 108-108

Skup
XVII. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27.-29.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ekstraverzija; P300-val; apstraktno mišljenje
(Extraversion; P300; abstract thinking)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti kakav je odnos ekstraverzije i moždanog vala P300 s obzirom na intelektualnu razinu ispitanika. Ispitana je povezanost ekstraverzije s latencijom i amplitudom moždanog vala P300 uz isključenu povezanost apstraktnog mišljenja. Premda su se rezultati dosadašnjih istraživanja evociranih moždanih potencijala i inteligencije pokazali nekonzistentima te je najveći broj studija proveden kod ispitivanja odnosa P3-vala i inteligencije, pretpostavljeno je da inteligencija ima značajan udio u odnosu osobina ličnosti i elektrofizioloških korelata. Također je pretpostavljeno da je ponekad teško jasno utvrditi da li individualne razlike u kortikalnoj pobuđenosti doista pripisati samo osobina ličnosti ili i intelektualnoj razini sudionika. S obzirom da su prethodne studije pokazale pozitivnu povezanost između više razine apstraktnog mišljenja i duljih P3-latencija te nižih P3-amplituda na istom uzorku, očekivalo se da će utvrđena značajna korelacija između kraćih P3-latencija i povišene ekstraverzije umanjiti za onaj udio varijance koji se odnosi na intelektualnu domenu. U istraživanju su sudjelovale N=43 studentice psihologije u rasponu od 19-23 godine, sve dešnjakinje. Razina ekstraverzije je izmjerena EPQ R/A, a P300-val u dvije serije snimanja primjenom vidne oddball paradigme. Korelacijske su analize između ekstraverzije i P300-vala uz izdvojen udio apstraktnog mišljenja, izmjerenog Testom apstraktnog mišljenja koji se sastoji od tri subtesta, pokazale da intelektualna razina sudionica ima značajan udio u odnosu ekstraverzije i P300-vala, posebice u parametru latencije. Utvrđeno je da su prije značajne korelacije između ekstraverzije i P300-latencije na dvije parijetalne elektrode snižene ispod razine značajnosti (sa rEP3latP3=-.31* na rEP3latP3=-.24 ; te sa rEP3latP4=-.31* na rEP3latP4=-.25 uz izdvojen udio ukupnog rezultata na TAM-a), što ukazuje na značaj i potrebu ispitivanja inteligencije kod EP-istraživanja ličnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3294 - Provjera evolucijskog modela prilagodbe i zdravlja (Meri Tadinac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb