Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba procesa proizvodnje suhe i svježe tjestenine (CROSBI ID 360617)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bošnjak, Petra Usporedba procesa proizvodnje suhe i svježe tjestenine / Katalinić, Višnja (mentor); Generalić, Ivana (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2010

Podaci o odgovornosti

Bošnjak, Petra

Katalinić, Višnja

Generalić, Ivana

hrvatski

Usporedba procesa proizvodnje suhe i svježe tjestenine

Žitarice su najvažniji izvor ugljikohidrata u prehrani stanovništva razvijenog svijeta, i većini stanovnika osnovna i po količini glavna hrana. Poznate su brojne vrste žitarica, a tek je njihov manji broj zastupljen u današnjoj modernoj prehrani. Pšenica, riža, zob, kukuruz, ječam, proso, heljda, kvinoja i amarant (tzv. "pseudožitarice"), te proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, žitne pahuljice) trebali bi biti temelj pravilne prehrane. Žita imaju mnogostruku primjenu, ali u prvom redu služe za prehranu ljudi, a od njih se dobiva osnovna hrana- kruh. Žitarice od kojih se može samostalno zamijesiti i ispeći kvalitetan kruh zovu se krušne žitarice (pšenica i raž) za koje je značajno da sadržavaju dovoljno glutena. Gluten je netopiva bjelančevinasta tvar koja tijekom mijesenja stvara bjelančevinastu strukturu tijesta jedan je od uvjeta za lijep, pravilno rupičast, elastičan kruh. Od žitarica se danas proizvodi čitava paleta različitih proizvoda, od primarnog i neizostavnog kruha, preko različitih pekarskih i slastičarskih do instant proizvoda tipa kukuruzna krupice do definitivno najpopularnijeg proizvoda današnjice dobivenog od žitarica- tjestenine. Sve njene oblike i primjene gotovo je nemoguće nabrojiti, preko suhe tjestenine do svježe punjene različitim nadjevima, u različitim oblicima, bojama, okusima... Brzina i jednostavnost pripreme, a ujedno i njena hranjiva vrijednost odgovor su na stalni porast konzumacije tjestenine u svijetu.

suha i svježa tjestenina. proizvodnja

stručni studij ktf-a

engleski

Processes of manufacturing dry and fresh pasta

nije evidentirano

fresh and dry pasta; manifacturing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

16.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija