Usporedba procesa proizvodnje suhe i svježe tjestenine (CROSBI ID 360617)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bošnjak, Petra
Katalinić, Višnja
Generalić, Ivana
hrvatski
Usporedba procesa proizvodnje suhe i svježe tjestenine
Žitarice su najvažniji izvor ugljikohidrata u prehrani stanovništva razvijenog svijeta, i većini stanovnika osnovna i po količini glavna hrana. Poznate su brojne vrste žitarica, a tek je njihov manji broj zastupljen u današnjoj modernoj prehrani. Pšenica, riža, zob, kukuruz, ječam, proso, heljda, kvinoja i amarant (tzv. "pseudožitarice"), te proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, žitne pahuljice) trebali bi biti temelj pravilne prehrane. Žita imaju mnogostruku primjenu, ali u prvom redu služe za prehranu ljudi, a od njih se dobiva osnovna hrana- kruh. Žitarice od kojih se može samostalno zamijesiti i ispeći kvalitetan kruh zovu se krušne žitarice (pšenica i raž) za koje je značajno da sadržavaju dovoljno glutena. Gluten je netopiva bjelančevinasta tvar koja tijekom mijesenja stvara bjelančevinastu strukturu tijesta jedan je od uvjeta za lijep, pravilno rupičast, elastičan kruh. Od žitarica se danas proizvodi čitava paleta različitih proizvoda, od primarnog i neizostavnog kruha, preko različitih pekarskih i slastičarskih do instant proizvoda tipa kukuruzna krupice do definitivno najpopularnijeg proizvoda današnjice dobivenog od žitarica- tjestenine. Sve njene oblike i primjene gotovo je nemoguće nabrojiti, preko suhe tjestenine do svježe punjene različitim nadjevima, u različitim oblicima, bojama, okusima... Brzina i jednostavnost pripreme, a ujedno i njena hranjiva vrijednost odgovor su na stalni porast konzumacije tjestenine u svijetu.
suha i svježa tjestenina. proizvodnja
stručni studij ktf-a
engleski
Processes of manufacturing dry and fresh pasta
nije evidentirano
fresh and dry pasta; manifacturing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
16.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split