Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 479776

Utjecaj različitih skupina polifenolnih spojeva prisutnih u aroniji na njezinu antiradikalnu aktivnost


Krivak, Petra
Utjecaj različitih skupina polifenolnih spojeva prisutnih u aroniji na njezinu antiradikalnu aktivnost 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki, Osijek


Naslov
Utjecaj različitih skupina polifenolnih spojeva prisutnih u aroniji na njezinu antiradikalnu aktivnost
(Influence of different polyphenolic compounds present in Aronia on its antiradical activity)

Autori
Krivak, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki

Mjesto
Osijek

Datum
01.07

Godina
2010

Stranica
42

Mentor
Šeruga, Marijan

Neposredni voditelj
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
Aronija (Aronia melanodarpa); antiradikalna aktivnost; flavonoli; fenolne kiseline; antocijanini; proantocijanidini
(Aronia (Aronia melanocarpa); antiradical activity; flavonols; phenolic acids; anthocyanins; proanthocyanidins)

Sažetak
U ovom radu istraživana je antiradikalna aktivnost različitih skupina polifenolnih spojeva iz aronije. Ekstrahirane su tri frakcije polifenolnih spojeva. Prva je bila obogaćena flavonolima i fenolnim kiselinama aronije, druga antocijaninima, a treća netopljivim polifenolima i proantocijaninima. Antiradikalna aktivnost frakcija određena je pomoću DPPH metode te je reakcija hvatanja slobodnih DPPH radikala promatrana u vremenu od 300 minuta. Određena je antiradikalna aktivnost pojedinih skupina polifenola računanjem EC50 vrijednosti i ARP vrijednosti („antiradical power“=1/EC50). U aroniji je pronađeno najviše netopljivih polifenola i proantocijanidina (8973 mg/kg svježeg voća), zatim slijede antocijanini (2526 mg/kg svježeg voća), te flavonoli i fenolne kiseline (1029 mg/kg svježeg voća). U ukupnoj antiradikalnoj aktivnosti najveći udio zauzimaju antocijanini (52.5%), a slijede netopljivi polifenoli i proantocijanidini (34.7%) te flavonoli i fenolne kiseline (12.8%). Sve skupine polifenola inhibirale su slobodne radikale kroz duži vremenski period (ovisno o koncentraciji). U reakciji slobodnih radikala s polifenolima aronije primijećena je bifazna reakcija, s periodom u kojem se inhibiranje DPPH radikala odvija brzo, te period u kojem je inhibicija usporena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Bernarda Šeruga, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Petra Matić, (343773)