Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje (CROSBI ID 165488)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Benković-Lačić, Teuta ; Antunović, Slavica ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Mirosavljević, Krunoslav ; Musić, Tatjana
hrvatski
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje
Cjelokupna ocjena kvalitete ploda ovisi o njezinim unutrašnjim i vanjskim fizikalnim odnosno kemijskim karakteristikama. Cilj ovog rada je utvrditi sklonosti potrošača prema određenim sortama jabuka, odnosno prema određenom tipu okusa i izgleda jabuke u zimskom razdoblju njene potrošnje u svježem stanju. Stručni sud potrošača koji ocjenjuju plod jabuke bio je sastavljen od studenata i učenika čija se starosna dob kretala od 15 do 25 godina. U analizi svih organoleptičkih karakteristika bile su uključene 3 sorte jabuka, Idared, Golden Delicious i Granny Smith. U anketi su ispitivana 3 obilježja vanjske kvalitete ploda (oblik, veličina i boja kožice ploda), 3 obilježja kemijske kvalitete ploda odnosno okusa (aroma, punoća okusa i odnos šećera i kiselina), te 3 obilježja fizikalne kvalitete ploda (sočnost, tvrdoća i tekstura). Sva ispitivana svojstva bodovala su se brojčanim ocjenama od 1 do 6 (1 – minimalna ocjena, 6 – maksimalna ocjena). U ovom istraživanju najbolje su ocjenjeni plodovi sorte Granny Smith, s prosjekom od 4, 94 bodova, dok su najlošije ocjenjeni plodovi sorte Idared s prosječna 3, 82 boda. Plodovi sorte Granny Smith su i u ocjeni vanjskog izgleda, te fizikalnih i kemijskih svojstava također ocjenjeni kao najbolji, dok su plodovi sorata Idared i Golden Delicious podjednako ocjenjeni, s tim da je sorta Golden Delicious dobio tek nešto malo više ocjene.
jabuka ; kvaliteta ploda ; anketa
nije evidentirano
engleski
Rating the quality of fresh apples in winter consumption period
nije evidentirano
apple ; fruit quality ; survey
nije evidentirano