Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 479402

Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje


Benković-Lačić, Teuta; Antunović, Slavica; Romanjek Fajdetić, Nataša; Japundžić-Palenkić, Božica; Mirosavljević, Krunoslav; Musić, Tatjana
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje // Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 1 (2010), 39-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 479402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje
(Rating the quality of fresh apples in winter consumption period)

Autori
Benković-Lačić, Teuta ; Antunović, Slavica ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Mirosavljević, Krunoslav ; Musić, Tatjana

Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu (1847-988X) 1 (2010); 39-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jabuka ; kvaliteta ploda ; anketa
(apple ; fruit quality ; survey)

Sažetak
Cjelokupna ocjena kvalitete ploda ovisi o njezinim unutrašnjim i vanjskim fizikalnim odnosno kemijskim karakteristikama. Cilj ovog rada je utvrditi sklonosti potrošača prema određenim sortama jabuka, odnosno prema određenom tipu okusa i izgleda jabuke u zimskom razdoblju njene potrošnje u svježem stanju. Stručni sud potrošača koji ocjenjuju plod jabuke bio je sastavljen od studenata i učenika čija se starosna dob kretala od 15 do 25 godina. U analizi svih organoleptičkih karakteristika bile su uključene 3 sorte jabuka, Idared, Golden Delicious i Granny Smith. U anketi su ispitivana 3 obilježja vanjske kvalitete ploda (oblik, veličina i boja kožice ploda), 3 obilježja kemijske kvalitete ploda odnosno okusa (aroma, punoća okusa i odnos šećera i kiselina), te 3 obilježja fizikalne kvalitete ploda (sočnost, tvrdoća i tekstura). Sva ispitivana svojstva bodovala su se brojčanim ocjenama od 1 do 6 (1 – minimalna ocjena, 6 – maksimalna ocjena). U ovom istraživanju najbolje su ocjenjeni plodovi sorte Granny Smith, s prosjekom od 4, 94 bodova, dok su najlošije ocjenjeni plodovi sorte Idared s prosječna 3, 82 boda. Plodovi sorte Granny Smith su i u ocjeni vanjskog izgleda, te fizikalnih i kemijskih svojstava također ocjenjeni kao najbolji, dok su plodovi sorata Idared i Golden Delicious podjednako ocjenjeni, s tim da je sorta Golden Delicious dobio tek nešto malo više ocjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Slavonskom Brodu


Citiraj ovu publikaciju:

Benković-Lačić, Teuta; Antunović, Slavica; Romanjek Fajdetić, Nataša; Japundžić-Palenkić, Božica; Mirosavljević, Krunoslav; Musić, Tatjana
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje // Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 1 (2010), 39-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Benković-Lačić, T., Antunović, S., Romanjek Fajdetić, N., Japundžić-Palenkić, B., Mirosavljević, K. & Musić, T. (2010) Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje. Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 1, 39-43.
@article{article, year = {2010}, pages = {39-43}, keywords = {jabuka, kvaliteta ploda, anketa}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u Slavonskom Brodu}, volume = {1}, issn = {1847-988X}, title = {Ocjena kvalitete svje\v{z}ih plodova jabuke u zimskom razdoblju potro\v{s}nje}, keyword = {jabuka, kvaliteta ploda, anketa} }
@article{article, year = {2010}, pages = {39-43}, keywords = {apple, fruit quality, survey}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u Slavonskom Brodu}, volume = {1}, issn = {1847-988X}, title = {Rating the quality of fresh apples in winter consumption period}, keyword = {apple, fruit quality, survey} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font