Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 479220

Prioritizacija projekata regionalne prijenosne mreže u svrhu potpore proizvodnje i razvoja tržišta u jugoistočnoj Europi


Majstrović, Goran; Dizdarević, Nijaz; Bajs, Davor
Prioritizacija projekata regionalne prijenosne mreže u svrhu potpore proizvodnje i razvoja tržišta u jugoistočnoj Europi // Energija - Journal of Energy, 58 (2009), 3; 238-269 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Prioritizacija projekata regionalne prijenosne mreže u svrhu potpore proizvodnje i razvoja tržišta u jugoistočnoj Europi
(Prioritization of Regional Transmission Network Projects to Sustain Generation and Market Development in South East Europe)

Autori
Majstrović, Goran ; Dizdarević, Nijaz ; Bajs, Davor

Izvornik
Energija - Journal of Energy (0013-7048) 58 (2009), 3; 238-269

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Interkonekcija; proiritizacija; regija JI Europe
(Interconnection; prioritization; South East Europe)

Sažetak
Regija jugoistočne Europe (SEE) prolazi kroz kontinuirani proces promjena u djelatnostima proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije. Ove promjene se reflektiraju u svakoj državi najprije u vidu reorganizacije vertikalno integriranih elektroprivrednih kompanija, nakon čega slijedi funkcionalno razdvajanje prijenosa električne energije od proizvodnje i distribucije. Promjene u energetskom sektoru također imaju utjecaja na filozofiju planiranja proizvodne i prijenosne djelatnosti, posebno s obzirom na činjenicu da je većina zemalja jugoistočne Europe u tranziciji. U posljednjih nekoliko godina izrađene su brojne studije u cilju uspostave i harmonizacije zajedničkog regionalnog i šireg europskog tržišta električne energije. U ovom radu razmatra se interakcija između najvažnijih studija o proizvodnoj i prijenosnoj djelatnosti u regiji, a koje su predstavljene i o kojima se raspravljalo u nekoliko prilika na regionalnoj razini (Atenski forumi, konferencije, radionice, internetske stranice, itd). Glavni cilj tih studija bio je asistirati Europskoj Komisiji (EC), Svjetskoj banci (WB) i donorima pri utvrđivanju indikativne ljestvice prioriteta ulaganja u proizvodnju električne energije i financiranja odgovarajuće električne infrastrukture iz regionalne perspektive i u skladu s ciljevima tržišta električne energije u jugoistočnoj Europi. Uži cilj ovog rada je analiza regionalne prijenosne mreže za ispitane scenarije razvoja, a u skladu s informacijama i zaključcima iz ažurirane studije proizvodne djelatnosti (tzv. GIS studija [1, 4]). Krajnji rezultat bi trebao biti ljestvica prioriteta novih interkonektivnih vodova u regiji nužnih za plasman proizvodnje električne energije iz novih objekata i održivost tržišta električne energije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ElektrotehnikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
201-2012299-2300 - Neizvjesnosti i rizici u planiranju elektroenergetskih mreža (Matislav Majstrović, )

Ustanove
Energetski institut

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • INSPEC