Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 479056

Istraživanje kategorije ekoloških prehrambenih proizvoda među vodećim trgovcima hranom u Republici Hrvatskoj


Petljak, Kristina
Istraživanje kategorije ekoloških prehrambenih proizvoda među vodećim trgovcima hranom u Republici Hrvatskoj // Tržište : časopis za tržišnu teoriju i praksu, XXII (2010), 1; 93-112 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Istraživanje kategorije ekoloških prehrambenih proizvoda među vodećim trgovcima hranom u Republici Hrvatskoj
(Organic food category research among leading food retailers in Croatia)

Autori
Petljak, Kristina

Izvornik
Tržište : časopis za tržišnu teoriju i praksu (0353-4790) XXII (2010), 1; 93-112

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Ekološka poljoprivreda; ekološki prehrambeni proizvod; maloprodaja u prodavaonici; vodeći trgovci hranom; Republika Hrvatska
(Organic agriculture; organic food products; retailing; leading food retailers; Republic of Croatia)

Sažetak
U posljednjem desetljeću znanstvenu i širu javnost sve više zanima ekološka poljoprivreda. To je novi sustav poljoprivredne proizvodnje kojim se nastoje maksimalno iskoristiti potencijali gospodarstava uz zadovoljavanje društvenih i gospodarskih potreba, očuvanje prirodnog ekosustava i zaštitu okoliša. Uz kratak osvrt na razvoj ekološke poljoprivrede, ovaj rad donosi i objedinjeni pregled razvoja tržišta ekoloških prehrambenih proizvoda, kao i osvrt na kanale distribucije ekoloških prehrambenih proizvoda u pojedinim zemljama. U drugom dijelu rada opisano je istraživanje kategorije ekoloških prehrambenih proizvoda provedeno na uzorku vodećih trgovaca hranom u Republici Hrvatskoj. Temeljem primijenjene metodologije utvrđeno je da se u Hrvatskoj ekološki prehrambeni proizvodi prodaju u supermarketima i hipermarketima. U ponudi vodećih trgovaca hranom, s obzirom na zemlju podrijetla, dominiraju uvozni ekološki prehrambeni proizvodi. Rezultati istraživanja pokazali su porast obujma prodaje i prihoda od prodaje ekoloških prehrambenih proizvoda u 2008. godini u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč ograničenjima provedenog istraživanja (prije svega malom uzorku), ovo istraživanje prvo je takve vrste u Republici Hrvatskoj i stoga predstavlja podlogu za daljnja istraživanja kategorije ekoloških prehrambenih proizvoda i dublju analizu tog tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Ovaj članak predstavlja preuređeni i skraćeni oblik dijela istraživanja iz specijalističkog poslijediplomskog rada pod nazivom "Kanali distribucije ekoloških prehrambenih proizvoda" autorice Kristine Petljak.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
067-0672345-2343 - Modeliranje distribucijskih kanala za ekološke proizvode i zaštita potrošača uRH (Vesna Brčić-Stipčević, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Kristina Petljak, (303282)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • ABI/INFORM
  • EBSCO Publishing