Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 478090

Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS - 2008.) - Saznanja i poticaji za djelovanje


Baloban, Josip; Šimunović, Josip, Nikodem, Krunoslav
Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS - 2008.) - Saznanja i poticaji za djelovanje // Bogoslovska smotra, 80 (2010), 2; 597-622 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 478090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS - 2008.) - Saznanja i poticaji za djelovanje
(Vital Values for a Successful Marriage in Croatia (EVS 2008) - Findings and Stimulus for Action)

Autori
Baloban, Josip ; Šimunović, Josip, Nikodem, Krunoslav

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 80 (2010), 2; 597-622

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
brak; vrednote; vjernost; problemi između muža i žene; djeca;
(marriage; values; fi delity; problems between a man and woman; children;)

Sažetak
Autori članka kao istraživači na projektu European Values Study (EVS – 2008.) na temelju dobivenih rezultata pretresaju bitne vrednote za uspješan brak. To čine na temelju empirijske metode socijalnih znanosti i analitičko-kritičke metode teoloških znanosti. Prema EVS – 2008. još uvijek visok postotak ispitanika hrvatskih građana smatra da brak nije zastarjela institucija. S jedne strane, vidljivo je u Republici Hrvatskoj tradicionalno mišljenje o vrijednosti braka, a s druge strane, očit je utjecaj (post)modernog društva koji se odražava i u smanjenju broja sklopljenih brakova. U EVS-u 2008 najvažnije vrednote za uspješnost braka jesu: vjernost, spremnost na raspravljanje o problemima koji se pojave između muža i žene, djeca i dobar seksualni odnos, a vrednote: slaganje u politici, biti istog socijalnog porijekla te dijeliti isto vjersko uvjerenje obilježene su kao vrednote koje nisu bitne za uspješan brak. Najviše pozicionirano mjesto vrednote vjernosti u percepciji ispitanika može se povezati i sa činjenicom da brak u hrvatskom suvremenom društvu još uvijek nije zastarjela ustanova. Vjernost kao bitna vrednota za uspješan brak, kao i stvarna situacija te trend u svezi sklopljenih i rastavljenih brakova, prema autorima predstavljaju spoznaju (saznanje) i hitan poziv Crkvi i crkvenim djelatnicima u Hrvatskoj da kvalitetno, životno ekleziološki i društveno efi kasno osmisle pastoralno-katehetsko djelovanje i skrb u svezi braka i obitelji. U članku se također analizira i uspoređuje vjernost kao vrednota za uspješan brak i osnovne religijske karakteristike. Pozicioniranje vrednote spremnost na raspravljanje o problemima koji se pojave između muža i žene na drugo mjesto bitnih vrednota za uspješnost braka, poticaj je Crkvi da u svom pastoralnom djelovanju nudi programe u kojima će budućim supružnicima pomoći u kvalitetnoj i obostranoj komunikaciji po načelima evanđeoske poruke i opće psihologije komuniciranja. Djeca kao bitna vrednota za uspješan brak su na trećem mjestu. Crkva kao konstruktivni dio društva i kao ustanova kojoj preko polovice hrvatskih građana iskazuje povjerenje, mora razmišljati o svojevrsnoj obiteljskoj politici kao potpori obitelji koja će onda odgovarati i djelovati u skladu s izazovima budućeg crkvenog i društvenog razvoja. Dobar seksualan odnos je četvrta vrednota koja je po mišljenju ispitanika bitna za uspješan brak. Ta vrednota je i iz pastoralno-teološkog gledišta sastavni dio čovjekove egzistencije i njegova ponašanja i djelovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
203-1941533-0734 - Europsko istraživanje vrednota: Hrvatska u Europi (Baloban, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Baloban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baloban, Josip; Šimunović, Josip, Nikodem, Krunoslav
Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS - 2008.) - Saznanja i poticaji za djelovanje // Bogoslovska smotra, 80 (2010), 2; 597-622 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Baloban, J. & Šimunović, Josip, Nikodem, Krunoslav (2010) Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS - 2008.) - Saznanja i poticaji za djelovanje. Bogoslovska smotra, 80 (2), 597-622.
@article{article, author = {Baloban, Josip}, year = {2010}, pages = {597-622}, keywords = {brak, vrednote, vjernost, problemi izme\dju mu\v{z}a i \v{z}ene, djeca, }, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {80}, number = {2}, issn = {0352-3101}, title = {Bitne vrednote za uspje\v{s}an brak u Hrvatskoj (EVS - 2008.) - Saznanja i poticaji za djelovanje}, keyword = {brak, vrednote, vjernost, problemi izme\dju mu\v{z}a i \v{z}ene, djeca, } }
@article{article, author = {Baloban, Josip}, year = {2010}, pages = {597-622}, keywords = {marriage, values, fi delity, problems between a man and woman, children, }, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {80}, number = {2}, issn = {0352-3101}, title = {Vital Values for a Successful Marriage in Croatia (EVS 2008) - Findings and Stimulus for Action}, keyword = {marriage, values, fi delity, problems between a man and woman, children, } }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Religious and Theological Abstracts
  • Elenchus of Biblical Bibliography (Rim, Italija), Ephemerides Theologicae Lovanienses (Louvain, Belgija).

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font