Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje glikolitičkog potencijala u tkivu mišića i jetre svinja (CROSBI ID 360425)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šter, Anamarija Određivanje glikolitičkog potencijala u tkivu mišića i jetre svinja / Has-Schön, Elizabeta (mentor); Blažetić, Senka (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2010

Podaci o odgovornosti

Šter, Anamarija

Has-Schön, Elizabeta

Blažetić, Senka

hrvatski

Određivanje glikolitičkog potencijala u tkivu mišića i jetre svinja

Svrha rada bila je uvesti i ispitati metodu za određivanje glikolitičkog potencijala u uzorcima leđnog mišića (Longissimus dorsi) i tkiva jetre svinja uzgajanih za potrebe čovjeka, te međusobnu različitost metaboličkih puteva glikogena u mišiću i jetri. Usitnjavanje mišićnog i jetrenog tkiva rađeno je modificiranom metodom po Keppler & Decker, 1970. Prednost ove metode je što se iz istih uzoraka može odrediti koncentracija glikogena i laktata, a to se postiže dodavanjem hladne perklorne kiseline. Koncentracija navedebih metabolita dobivena je na osnovu enzimskih reakcija, te je određena mjerenjem apsorbancije (A) na 340 nm pomoću Perkin Elmer (Lambda 2 UV/VIS) spektrofotometra. Koncentracija laktata u mišićnom tkivu više nego dvostruko je veća od koncentracije glukoze (za 113.2 %, P < 0, 01), dok je u tkivu jetre koncentracija glukoze više nego dvostruko veća od koncentracije laktata (za 122.8 %, P < 0, 001). Dobiveni rezultati u ovom diplomskom radu potvrđuju da zadaća pohranjivanja glikogena u mišićnom i jetrenom tkivu nije ista. Pomoću Monin i Sellier, 1985. jednadžbe, iz dobivenih koncentracija glukoze i laktata, izračunat je glikolitički potencijal za svako pojedino tkivo. Usporedbom dobivenih rezultata uočava se da je koncentracija glukoze više nego dvostruko veća u jetrenom tkivu u odnosu na mišićno (za 135, 9 %, P < 0, 01), dok je koncentracija laktata veća u mišićnom tkivu u odnosu na jetreno (101, 4 %, P < 0, 05). Posljedično tome glikolitički potencijal je veći u jetrenom tkivu u odnosu na mišićno (za 39, 8 %, P < 0, 05). Prilikom mjerenja koncentracije glukoze u mišićnom tkivu uočena je velika varijabilnosti (KV = 61, 9 %). To ukazuje na potrebu dodatne provjere postupka usitnjavanja mišićnog tkiva, kao i same enzimske analize koja slijedi. Rezultati ovog diplomskog rada potvrđuju navode da je korištena metoda pogodna za određivanje koncentracije glukoze i laktata iz istog uzorka, no da bi rezultati bili što pouzdaniji potrebno je koristiti veći broj uzoraka.

glikolitički potencijal ; svinja ; mišić

nije evidentirano

engleski

Glycolytic Potential Determination in Pork Liver and Muscle Tissues

nije evidentirano

glycolityc potential ; pork ; muscle

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

26.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija, Prehrambena tehnologija