Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477934

Raširenost i obilježja diskriminacije na hrvatskom tržištu rada: Izvješće na temelju ankete među nezaposlenim osobama i ankete među poslodavcima


Franc, Renata; Ferić, Ivana; Rihtar, Stanko; Maričić, Jelena
Raširenost i obilježja diskriminacije na hrvatskom tržištu rada: Izvješće na temelju ankete među nezaposlenim osobama i ankete među poslodavcima, 2010. (izvješće).


Naslov
Raširenost i obilježja diskriminacije na hrvatskom tržištu rada: Izvješće na temelju ankete među nezaposlenim osobama i ankete među poslodavcima
(Prevalence and characteristics of discrimination in Croatian labour market: Report based on survey on unemployed and employers)

Autori
Franc, Renata ; Ferić, Ivana ; Rihtar, Stanko ; Maričić, Jelena

Izvornik
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar ; Hrvatski zavod za zapošljavanje

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvješće

Godina
2010

Ključne riječi
Znanje o diskriminaciji; iskustva diskriminacije; stavovi o suzbijanju diskriminacije
(Knowledge about discrimination; perceived discrimination; attitudes towards reducing discrimination)

Sažetak
Rezultati prezentirani u ovom izvješću temelje se na podatcima dviju terenskih anketa: anketi na reprezentativnom uzorku nezaposlenih osoba te anketi na reprezentativnom uzorku poslodavaca. Obje ankete proveo je Institut Pilar tijekom veljače i ožujka 2010. godine u okviru prve komponente projekta „Poticanje ravnopravnosti na hrvatskom tržištu rada“ (nositelj projekta Hrvatski zavod za zapošljavanje). Osnovni cilj ove komponente projekta bio je utvrditi raširenost i glavna obilježja diskriminacije na hrvatskom tržištu rada, pri čemu je istraživanjem obuhvaćeno šest osnova za diskriminaciju: spol, dob, invaliditet, etnička pripadnost, religijska pripadnost i seksualna orijentacija. Provedenim anketama prikupljeni su kvantitativni podatci o raširenosti, obilježjima i mogućim odrednicama diskriminacije na hrvatskom tržištu rada koji mogu služiti kao polazišna točka za planiranje ostalih aktivnosti predviđenih projektom, odnosno za daljnje praćenje raširenosti i obilježja diskriminacije na hrvatskom tržištu rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941533-1514 - Društveni stavovi i međugrupni odnosi u hrvatskom društvu (Renata Franc, )
194-1941558-1523 - Istraživanje javnoga mnijenja i masovnih medija (Ivana Ferić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb