Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477926

Stereotip fizičke privlačnosti 'lijepo je dobro' u okviru petofaktorske teorije ličnosti


Ćurković, Katarina; Franc, Renata
Stereotip fizičke privlačnosti 'lijepo je dobro' u okviru petofaktorske teorije ličnosti // Psihologijske teme, 19 (2010), 1; 123-144 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Stereotip fizičke privlačnosti 'lijepo je dobro' u okviru petofaktorske teorije ličnosti
(Physical Attractiveness Stereotype 'Beautiful is Good' in the Context of The Big Five Personality Theory)

Autori
Ćurković, Katarina ; Franc, Renata

Izvornik
Psihologijske teme (1332-0742) 19 (2010), 1; 123-144

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stereotip; fizička privlačnost; petofaktorska teorija ličnosti
(Stereotype; physical attractiveness; big five personality theory)

Sažetak
Cilj je rada bio provjeriti postojanje stereotipa fizičke privlačnosti te ispitati sadržaj tog stereotipa u okviru petofaktorske teorije ličnosti. Točnije, u radu se provjerava postoje li razlike u procjeni podražajnih osoba (osoba koje se procjenjuju) različitog spola i različitog stupnja privlačnosti (jako privlačna lica, prosječno privlačna lica i neprivlačna lica) na pet osnovnih dimenzija ličnosti: ekstraverziji, ugodnosti, emocionalnoj stabilnosti, savjesnosti i otvorenosti. U istraživanju je sudjelovalo 106 studentica čiji je zadatak bio procijeniti osobine ličnosti nepoznatih osoba s fotografija. U istraživanju je utvrđen značajan efekt stupnja privlačnosti i spola podražajnih osoba na procjenu većine obuhvaćenih dimenzija ličnosti, kao i interakcijski efekt spola i privlačnosti. Za razliku od dosadašnjih nalaza prema kojima se privlačnim osobama pridaju relativno pozitivnije osobine, u ovom je istraživanju utvrđeno da se osobe prosječne privlačnosti procjenjuju relativno najugodnijima, emocionalno najstabilnijima i najekstravertiranijima, neovisno o njihovu spolu. Neprivlačne se podražajne osobe procjenjuju najintrovertiranijima i najmanje emocionalno stabilnima te najmanje otvorenima. Interakcijski su efekti privlačnosti i spola podražajne osobe utvrđeni kod procjena ekstraverzije, emocionalne stabilnosti, savjesnosti i otvorenosti. U radu se raspravlja o složenom međuodnosu ispitanih varijabli, evolucijskim čimbenicima, kao i o drugim mogućim uzrocima ovog stereotipa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija

Napomena
Rad se temelji na podacima prikupljenima u okviru izrade diplomske radnje Katarine Ćurković pod mentorstvom Renate Franc na studiju psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941533-1514 - Društveni stavovi i međugrupni odnosi u hrvatskom društvu (Renata Franc, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Renata Franc, (194665)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsychINFO
  • Sociological Abstracts
  • EBSCO
  • Scopus