Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade (CROSBI ID 165190)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Knežević, Zorka ; Bilandžić, Nina ; Serdar, Maja ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun, Božica Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 4; 237-243

Podaci o odgovornosti

Knežević, Zorka ; Bilandžić, Nina ; Serdar, Maja ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun, Božica

hrvatski

Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade

Zadnjih nekoliko desetljeća interes znanstvenih institucija, industrije i institucija zaduženih za kontrolu hrane vezano uz prisutnost, nastajanje i potencijalni rizik od kemijskih spojeva koji nastaju za vrijeme kuhanja hrane odnosno termičke obrade različitih vrsta hrane u stalnom je porastu. Otkriće akrilamida u hrani te nađene količine izazvalo je dodatnu zabrinutost vezano uz prisutnost toksičnih tvari koje nastaju tijekom termičke obrade hrane. Grijanje hrane uzrokuje kemijske promjene koje kao rezultat mogu imati nastajanje kemijskih spojeva sa karcinogenim i mutagenim svojstvima. Neki od spojeva koji nastaju termičkom obradom hrane su: heterociklički aromatski amini, policiklički aromatski ugljikovodici, nitrozamini, klorpropanoli i akrilamid.

akrilamid; klorpropanoli; heterociklički amini; nitrozamini; policiklički aromatski ugljikovodici

nije evidentirano

engleski

Formation of thermal processing mutagens in foodstuffs

nije evidentirano

acrilamide; chlorpropanol; heterocyclic amine; nitrozamine; policyclc aromatici hydrocarbons

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (4)

2010.

237-243

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice