Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477836

VARIJABILNOST FIZIOLOŠKO-MORFOLOŠKIH SVOJSTAVA HRASTA LUŽNJAKA (QUERCUS ROBUR L.) U KLONSKOM TESTU – PRVI REZULTATI


Škvorc, Željko; Sever, Krunoslav; Bogdan, Saša; Krstonošić, Daniel; Alešković, Ivana; Temunović, Martina; Dobraš, Jelena; Franjić, Jozo
VARIJABILNOST FIZIOLOŠKO-MORFOLOŠKIH SVOJSTAVA HRASTA LUŽNJAKA (QUERCUS ROBUR L.) U KLONSKOM TESTU – PRVI REZULTATI // Radovi - Šumarski institut Jastrebarsko, 43 (2008), 2; 79-92 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
VARIJABILNOST FIZIOLOŠKO-MORFOLOŠKIH SVOJSTAVA HRASTA LUŽNJAKA (QUERCUS ROBUR L.) U KLONSKOM TESTU – PRVI REZULTATI
(VARIABILITY OF PHYSIOLOGY – MORPHOLOGICAL TRAITS IN OF PEDUNCULATE OAK (QUERCUS ROBUR L.) IN A CLONAL TRIAL – INITIAL RESULTS)

Autori
Škvorc, Željko ; Sever, Krunoslav ; Bogdan, Saša ; Krstonošić, Daniel ; Alešković, Ivana ; Temunović, Martina ; Dobraš, Jelena ; Franjić, Jozo

Izvornik
Radovi - Šumarski institut Jastrebarsko (0351-1693) 43 (2008), 2; 79-92

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
SLA; LDMC; CCI; klonske sjemenske plantaže; vegetativni rast
(SLA; LDMC; CCI; Clonal seed orchard; vegetative growth)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja genetske varijabilnosti klonova hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) koji potječu iz različitih klonskih sjemenskih plantaža (KSP) s obzirom na specifičnu lisnu površinu (SLA), sadržaj suhe tvari listova (LDMC) i indeks sadržaja ukupnoga klorofila u listovima (CCI) te varijabilnost navedenih svojstava s obzirom na značajke ranoga, odnosno kasnoga listanja (svojstvo listanja). U radu je utvrđena i ovisnost razvoja vegetativnih organa (izbojaka i listova) o SLA, LDMC i CCI. Istraživanje je provedeno na 15 klonova koji se nalaze u pokusnom nasadu Brestje kod Sesveta. Klonovi u tome pokusu potječu iz tri KSP-e u Hrvatskoj. KSP Petkovac i Pleščice s područja Uprave šuma Podružnice Vinkovci i Bjelovar u istraživanju su bile zastupljene sa šest klonova, dok je KSP Kosovac s područja UŠP Našice bila zastupljena s tri klona, svaki klon u istraživanju bio je zastupljen s dvije ramete (ukupno 30 rameta). Analizom varijance utvr|eno je kako se značajna varijabilnost istraživanih svojstava, kada su KSP-e kao i klonovi unutar njih smatrane izvorom varijabilnosti, potvrdila samo za svojstvo SLA. Statistički značajne razlike između skupina klonova sa značajkama ranoga, odnosno kasnoga listanja nisu utvrđene niti za jedno istraživano svojstvo, ali kada su izvor varijabilnosti predstavljali klonovi ugniježđeni unutar skupina sa značajkama ranoga, odnosno kasnoga listanja statistički značajna varijabilnost potvrđena je također samo za svojstvo SLA. Ramete unutar jednoga klona statistički se značajno razlikuju za istraživana svojstva LDMC, CCI i duljinu izbojka, dok za svojstva SLA i promjer izbojka nije utvrđena statistički značajna razlika. Iz toga se može zaključiti kako je utjecaj podloge na večinu fiziološko-morfoloških svojstava rameta unutar jednoga klona značajan. Utvrđena je statistički značajna negativna ovisnost vegetativnoga rasta (visinski prirast, promjer izbojka, dužina izbojka i površina lista) o LDMC. Osim toga, utvrđena je statistički značajna pozitivna ovisnost između CCI i promjera izbojka te između SLA i visinskoga prirasta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0680722-0564 - Gospodarenje staništima zahvaćenim sukcesijom u nizinskom području Hrvatske (Jozo Franjić, )
068-0680722-0706 - Sukcesija na staništima endemičnih i rijetkih biljnih vrsta (Marija Pandža, )
068-0680722-0707 - Značaj sukcesije u očuvanju biološke raznolikosti Slavonskoga gorja (Ivica Samarđić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts