Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikroreaktori (CROSBI ID 360377)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Warde, Martina Mikroreaktori / Zelić, Bruno (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2010

Podaci o odgovornosti

Warde, Martina

Zelić, Bruno

hrvatski

Mikroreaktori

Mikroreaktori su mili-, mikro- ili nanometarski sustavi proizvedeni korištenjem suvremene mikrotehnologije i preciznog inženjerstva. Osnovu građevnu jedinicu mikroreaktorskih sustava čini mreža mikrokanala urezanih u čvrstu pločicu načinjenu od različitih materijala, Vrsta materijala koja se primjenjuje za izradu mikroreaktora ovisno je o specifičnostima reakcije koje se provode u mikroreaktoru. Kao posljedica malog promjera mikrokanala strujanje kapljevine u sustavu je većinom laminarno, što znatno olakšava postavljanje modela procesa i njegovu kontrolu, odnosno predviđanje vrijednosti lokalnih karakterističnih veličina procesa u bilo kojem dijelu sustava. Jedna od najvećih prednosti mikroreaktora je vrlo veliki omjer međufazne površine prema volumenu reaktora, zbog čega je prijenos tvari i topline učinkovitiji, a broj otpadnih procesnih struja sveden na minimum ili su, u nekim slučajevima, one posve izbjegnute. Za provedbu reakcija u mikroreaktorima potrebne su male količine reaktanata i katalizatora, a pogodni su i za obavljanje reakcija koje su izrazito egzotermne/endotermne ili eksplozivne i zahtijevaju upotrebu otrovnih tvari. Po potrebi je mikroreaktore moguće i uvećavati, a da se pritom zadrže sve njihove prednosti u odnosu na konvencionalne reaktore, što se provodi povezivanjem procesnih jedinica (ćelija) u serijski ili paralelan spoj, a broj povezanih jedinica može doseći nekoliko tisuća. Mikroreaktori su izrazito praktični zbog mogućnosti provođenja nekoliko istovremenih reakcija, separacija i analiza cjelokupnog procesa u jednom reakcijskom kanalu ili nekoliko njih, a u slučaju prestanka rada pojedine jedinice, neće doći do zastoja u provedbi preostalih procesnih stupnjeva.

mikroreaktori; mikrokanali; višefazni sustavi; kemijske reakcije

Ovaj se tekst temelji na radu koji je financirala Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske.

engleski

Microreactors

nije evidentirano

microreactors; microchanells; multiphase systems; chemical reactions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

22.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo