Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 360318)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Buljan, Vedrana
Slavica, Anita
hrvatski
Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Testirana je prikladnost tri različita matematička modela kojima je opisana ovisnost nekih kinetičkih parametara rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline (ABMK) Lactobacillus amylovorus DSM 20531T o temperaturi uzgoja. Eksperimenti, koji su opisani ovim modelima, provedeni su u modificiranoj MRS podlozi s topljivim škrobom, kao jedinim izvorom ugljika i energije, u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom, pri različitim temperaturama uzgoja (t = 30 °C, 35 °C, 40 °C, 45 °C i 50 °C). Uspoređena su tri različita modela (model A, model B, model C) kojima su opisane ovisnosti brzine potrošnje supstrata (qS), maksimalne specifične brzine rasta (umaks) i brzine proizvodnje mliječne kiseline (qP) o temperaturi uzgoja (t). Prikladnost triju modela, koja su preuzeta iz literature, testirana je tako da je za svaki kinetički parametar (qS, umaks i qP) zasebno napravljena usporedba matematičkog modela A, modela B i modela C. Prikladnost ovih modela testirana je pomoću metode najmanjih kvadrata i određen je koeficijent determinacije (R2). Najbolja podudarnost vrijednosti dobivenih modelom i eksperimentalnih vrijednosti procijenjenih za ovisnost qS i qP o t postignuta je kod modela A uz R2 od 0, 884 (qS) i 0, 782 (qP). Od tri testirana modela ovisnost umaks o t najbolje je opisana modelom C (R2 = 0, 960).
matematički modeli; Lactobacillus amylovorus; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; brzina potrošnje škroba; specifična brzina rasta; brzina proizvodnje mliječne kiseline
nije evidentirano
engleski
Mathematical modelling of growth and lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
nije evidentirano
mathematical models; Lactobacillus amylovorus; batch cultivation; temperature of cultivation; starch consumption rate; specific growth rate; lactic acid formation rate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
16.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb