Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477432

Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T


Buljan, Vedrana
Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 477432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Mathematical modelling of growth and lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)

Autori
Buljan, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
57

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
matematički modeli; Lactobacillus amylovorus; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; brzina potrošnje škroba; specifična brzina rasta; brzina proizvodnje mliječne kiseline
(mathematical models; Lactobacillus amylovorus; batch cultivation; temperature of cultivation; starch consumption rate; specific growth rate; lactic acid formation rate)

Sažetak
Testirana je prikladnost tri različita matematička modela kojima je opisana ovisnost nekih kinetičkih parametara rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline (ABMK) Lactobacillus amylovorus DSM 20531T o temperaturi uzgoja. Eksperimenti, koji su opisani ovim modelima, provedeni su u modificiranoj MRS podlozi s topljivim škrobom, kao jedinim izvorom ugljika i energije, u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom, pri različitim temperaturama uzgoja (t = 30 °C, 35 °C, 40 °C, 45 °C i 50 °C). Uspoređena su tri različita modela (model A, model B, model C) kojima su opisane ovisnosti brzine potrošnje supstrata (qS), maksimalne specifične brzine rasta (umaks) i brzine proizvodnje mliječne kiseline (qP) o temperaturi uzgoja (t). Prikladnost triju modela, koja su preuzeta iz literature, testirana je tako da je za svaki kinetički parametar (qS, umaks i qP) zasebno napravljena usporedba matematičkog modela A, modela B i modela C. Prikladnost ovih modela testirana je pomoću metode najmanjih kvadrata i određen je koeficijent determinacije (R2). Najbolja podudarnost vrijednosti dobivenih modelom i eksperimentalnih vrijednosti procijenjenih za ovisnost qS i qP o t postignuta je kod modela A uz R2 od 0, 884 (qS) i 0, 782 (qP). Od tri testirana modela ovisnost umaks o t najbolje je opisana modelom C (R2 = 0, 960).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Buljan, Vedrana
Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Buljan, V. (2010) 'Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, V.}, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {matemati\v{c}ki modeli, Lactobacillus amylovorus, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, temperatura uzgoja, brzina potro\v{s}nje \v{s}kroba, specifi\v{c}na brzina rasta, brzina proizvodnje mlije\v{c}ne kiseline}, title = {Matemati\v{c}ko modeliranje rasta i proizvodnje mlije\v{c}ne kiseline s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {matemati\v{c}ki modeli, Lactobacillus amylovorus, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, temperatura uzgoja, brzina potro\v{s}nje \v{s}kroba, specifi\v{c}na brzina rasta, brzina proizvodnje mlije\v{c}ne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, V.}, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {mathematical models, Lactobacillus amylovorus, batch cultivation, temperature of cultivation, starch consumption rate, specific growth rate, lactic acid formation rate}, title = {Mathematical modelling of growth and lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {mathematical models, Lactobacillus amylovorus, batch cultivation, temperature of cultivation, starch consumption rate, specific growth rate, lactic acid formation rate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font