Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477426

Učinak stresnih uvjeta na biosintezu antocijana u biljaka


Hudina, Tomislav
Učinak stresnih uvjeta na biosintezu antocijana u biljaka 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Zagreb


Naslov
Učinak stresnih uvjeta na biosintezu antocijana u biljaka
(The effect of stress conditions on the biosynthesis of anthocyanins in plants)

Autori
Hudina, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
26

Mentor
Vidaković-Cifrek, Željka

Ključne riječi
Antocijani ; flavonoidi ; UV-zračenje ; toplotni stres ; osmotski stres ; napad patogena ; ranjavanje
(Anthocyanins ; flavonoids ; UV-radiation ; heat stress ; osmotic stress ; pathogen attack ; wounding)

Sažetak
Antocijani se ubrajaju u skupinu flavonoida koja obuhvaća preko 5000 različitih spojeva. Biosinteza svih flavonoida započinje općim fenilpropanoidnim metabolizmom za kojeg se prekursori dobivaju iz biosintetskog puta šikiminske kiseline i malonatnog biosintetskog puta. Biosintetski se put dalje nastavlja preko nekoliko koraka sve do antocijana, tj. antocijanidina koji su posljednja karika u lancu iako se i oni mogu modificirati. U ovome radu opisan je tijek metaboličkih reakcija koje vode do nastanka antocijana. Nadalje, opisani su i neki od za sada poznatih biorazgradnih puteva, ali i regulatorni putevi tj. geni vezani uz biosintetske i biorazgradne puteve antocijana te neki od transkripcijskih faktora vezanih uz antocijane. Prvenstvena zadaća ovoga rada bila je proučiti koji to okolišni čimbenici utječu na biosintezu antocijana u biljaka, kojim mehanizmima, i koji su signalni putevi uključeni u taj proces. Glavni okolišni čimbenik koji moţe potaknuti biosintezu antocijana je elektromagnetsko zračenje u ultraljubičastom i vidljivom dijelu spektra, a velika većina ostalih okolišnih čimbenika, kao što su toplotni stres, osmotski stres, napad patogena, i ranjavanje, nije u stanju samostalno potaknuti biosintezu antocijana, ali u kombinaciji s UV ili vidljivom svjetlošću daje statistički značajna povećanja koncentracije sintetiziranih antocijana. Na kraju rada su prokomentiran istraţivanja na ovome polju, a dane su i pretpostavke o daljnjim istraţivanjima vezanim uz ovu tematiku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb