Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477379

Teološko-pastoralne perspektive bioetike


Tomašević, Luka
Teološko-pastoralne perspektive bioetike // DJELTNA CRKVA – Zbornik Milana Šimunovića - u prigodi 65. obljetnice života / Hoško, Franjo Emanuel (ur.).
Zagreb-Rijeka: Kršćanska sadašnjost - Teologija u Rijeci, 2008. str. 87-105


Naslov
Teološko-pastoralne perspektive bioetike
(THEOLOGIC-PASTORAL PROSPECTS OF BIOETHICS)

Autori
Tomašević, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
DJELTNA CRKVA – Zbornik Milana Šimunovića - u prigodi 65. obljetnice života

Urednik/ci
Hoško, Franjo Emanuel

Izdavač
Kršćanska sadašnjost - Teologija u Rijeci

Grad
Zagreb-Rijeka

Godina
2008

Raspon stranica
87-105

ISBN
978-953-11-0335-0

Ključne riječi
bioetika, kršćanstvo, evanđelje, etika, čovjek, život
(Bioethics, Christianity, Gospel, ethics, man, life)

Sažetak
Kad je riječ o bioetici, valja naglasiti daje termin u engleskom jeziku u pluralu. No tako jest i činjenično, jer ne postoji samo jedna bioetika već njih više, odnosno postoji onoliko bio¬etika koliko i pristupa čovjeku i životu. Bioetika se upravo i događa u trokutu: čovjek, život i ethos. Jasno je onda da i religije, kao i kršćanstvo, imaju svoj vlastiti pristup čovjeku, životu i svijetu, tj. da posjeduju svoju vlastitu perspektivu. Valja istaknuti činjenicu da se bioetika i rodila u kršćanskom sociokulturološkom okruženju i da su joj teolozi dali prvi zamah. U ovom radu autor i želi izazvati određenu vrst »senzibilizacije« za bioetiku, posebice u kršćanskih pastoralnih djelatnika, želi ih osvijestiti za probleme koji se pojavljuju u suvre¬menom razvoju života, kako našeg, tako i života općenito. Naime, autor je i sam svećenik i svjestan je da su svećenici posebice odgovorni za naviještanje evanđelja i života po njemu. A evanđelje što gaje Krist naviještao je jednako samom evanđelju života, kako veli Ivan Pavao II. U današnjem globaliziranom svijetu se množe mnoga pitanja koja izaziva čovjekova silna tehnička i znanstvena moć i mogućnost, a ujedno i nedostatak općeprihvaćene etike i vredno¬ta. Pastoralni djelatnici i inače nikada nisu bili »akademski« zainteresirani za život, već ih je oduvijek zanimao stvarni i praktični život. Ovaj rad se sastoji od 3 dijela: prvi je pokušaj određivanja današnjeg scenarija i sadržaja koji ponajviše diraju pastoral. Sve se to odvija tu pred našim očima i tiče se svih skupa, ali i svakog pojedinačno ; drugi dio nastoji dokučiti koliko ti problemi muče i izazivaju na prak¬tičnom planu, a treći je pokušaj odgovora prema kršćanskom shvaćanju stvarnosti, svijeta i čovjeka i života na biblijskim temeljima i smjernicama Učiteljstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Luka Tomašević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Tomašević, Luka
Teološko-pastoralne perspektive bioetike // DJELTNA CRKVA – Zbornik Milana Šimunovića - u prigodi 65. obljetnice života / Hoško, Franjo Emanuel (ur.).
Zagreb-Rijeka: Kršćanska sadašnjost - Teologija u Rijeci, 2008. str. 87-105
Tomašević, L. (2008) Teološko-pastoralne perspektive bioetike. U: Hoško, F. (ur.) DJELTNA CRKVA – Zbornik Milana Šimunovića - u prigodi 65. obljetnice života. Zagreb-Rijeka, Kršćanska sadašnjost - Teologija u Rijeci, str. 87-105.
@inbook{inbook, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, L.}, editor = {Ho\v{s}ko, F.}, year = {2008}, pages = {87-105}, keywords = {Bioethics, Christianity, Gospel, ethics, man, life}, isbn = {978-953-11-0335-0}, title = {THEOLOGIC-PASTORAL PROSPECTS OF BIOETHICS}, keyword = {Bioethics, Christianity, Gospel, ethics, man, life}, publisher = {Kr\v{s}\'{c}anska sada\v{s}njost - Teologija u Rijeci}, publisherplace = {Zagreb-Rijeka} }