Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477328

Izvedbeni program osposobljavanja i stručnog usavršavanja osoba za potrebe konjičkog sporta ponovno uspješno organiziran u Osijeku. Voditelj jahanja – II. dio specijalnosti.


Baban, Mirjana
Izvedbeni program osposobljavanja i stručnog usavršavanja osoba za potrebe konjičkog sporta ponovno uspješno organiziran u Osijeku. Voditelj jahanja – II. dio specijalnosti. // Agroglas, 233 (2010), 76-77 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Izvedbeni program osposobljavanja i stručnog usavršavanja osoba za potrebe konjičkog sporta ponovno uspješno organiziran u Osijeku. Voditelj jahanja – II. dio specijalnosti.
(A Successfully Implemented Specialized Training Curriculum for Persons in Charge of Equestrian Sports in Osijek. Horse-Riding Leader – II Part of Specialization)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 233 (2010); 76-77

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Konj; Konjički sport; Voditelj jahanja
(Horse; equestrian sport; horse-riding leader)

Sažetak
Od 7.-11.04.2010. godine Osijek je bio treću godinu zaredom domaćin iznimnog događaja za sve ljubitelje konja koji su nakon dugogodišnjeg rada u konjaništvu odlučili postati treneri. U prekrasnom ambijentu vijećnice Poljoprivrednog fakulteta u prijepodnevnim satima održan je petodnevni tečaj za osposobljavanje i stručno usavršavanje osoba za potrebe konjičkog sporta, II dio specijalnosti, a u poslijepodnevnim satima praktična obuka provodila se na osječkom hipodromu. Prve godine tečaj je uspješno završilo 77 polaznika, od kojih je do sada dobilo diplomu 20 voditelja jahanja i 4 trenera daljinskog jahanja (koji su morali polagati 1. i 2. dio specijalnosti te opći dio tečaja za voditelje i trenere svih sportova na Učiteljskoj školi u Zagrebu). Diplomu je dobio i 21 trener preponskog i dresurnog jahanja koji su osim navedenog, uspješno položili i tečaj na engleskom jeziku FEI Coaching System Level 1 , a šest jahača ima diplomu međunarodnog trenera preponskog i dresurnog jahanja koji su završili FEI Coaching System Level 2. Ove godine, na drugom dijelu specijalnosti se skupilo 25 polaznika iz gotovo svih krajeva „lijepe naše“. U okviru Programa osposobljavanja i stručnog usavršavanja osoba za potrebe konjičkog sporta, u Osijeku je održan izvedbeni program osposobljavanja i stručnog usavršavanja osoba za potrebe konjičkog športa i to II dio specijalnosti za voditelje jahanja. Suorganizator tečaja bio je Poljoprivredni fakultet Osijek i Konjički klub Osijek. Stručni tim programa obrazovanja sastoji se od voditelja tečaja prof. Milana Kolmana, ravnatelja Hrvatske olimpijske akademije uz stručnog voditelja, dipl. trenera preponskog jahanja Eduarda Petrovića ispred Odbora za edukaciju Hrvatskog konjičkog saveza i tehničkog realizatora, predsjednika Konjičkog kluba „Osijek“, Damira Harangoze. Predavači su bili prof. dr. sc. Mirjana Baban s Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka te dipl. trener Eduard Petrović i dr.vet.med Gordana Pavić, oboje iz Zagreba. Zajednički dio programa – 1. dio za sve specijalnosti održan 2008. i 2009. godine u Osijeku, bio je obavezan za sve navedene programske specijalnosti: voditelj jahanja, instruktor jahanja za osobe s invaliditetom, pomoćni trener jahanja, trener preponskog jahanja, trener dresurnog jahanja, trener para jahanja, trener daljinskog jahanja, voditelj turističkog jahanja, trener zaprežnih konja, pomoćni trener kasača, trener kasača, pomoćni trener galopera i trener galopera. Predavanja su održana o povijesnom razvoju konja, pasminama konja, anatomiji konja, biomehanici konja, preventivi i bolestima konja, uzgoju konja, povezanosti uzgajivača i natjecatelja, predvođenju konja u trokutu, mjerenju i ocjenjivanju konja, osnovama potkivanja i brijanja konja, o hranidbi i smještaju konja, pravilnom ponašanju i sigurnosti u štali, na terenu i u prometu, vođenju konja na ruku i prijevozu konja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)