Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477323

Dobivanje glicina sušenjem iz otopine


Biočić, Maja
Dobivanje glicina sušenjem iz otopine 2010., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Dobivanje glicina sušenjem iz otopine
(Spray Drying of Glycine Solution)

Autori
Biočić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2010

Stranica
46

Mentor
Sander, Aleksandra

Ključne riječi
Amorfne tvari; kristalizacija; polimorfizam; sušenje s raspršivanjem
(Amorphous materials; crystallization; polymorphism; spray drying)

Sažetak
Sušenje s raspršivanjem koristi se u mnogim industrijskim granama obzirom da rezultira nastajanjem prašaka dobre kvalitete, niskog sadržaja vlage te uske raspodjele veličina čestica. Fizikalno-kemijska i granulometrijska svojstva nastalog produkta u velikoj mjeri ovise o karakteristikama otopine i zraka. Vrlo je važno pažljivo odabrati uvjete provedbe procesa, kako bi dobiveni prašci bili kristalinični, a ne amorfni, te da se dobije odgovarajuća polimorfna struktura. Istraživana je mogućnost dobivanja različitih polimorfa glicina sušenjem, odnosno kristalizacijom u sušioniku s raspršivanjem (Spray Dryer) pri različitim protocima otopine i temperaturama zraka. Prisustvo pojedine polimorfne strukture kvalitativno je određeno na temelju FTIR i XRD spektra. Rezultati su pokazali da se uglavnom dobiva smjesa a- i b-glicina, ponekad s vrlo malim udjelom g-glicina. Pri nižim temperaturama i većim protocima otopine udio b-glicina raste. Međutim, stajanjem u sobnim uvjetima b-glicin spontano prelazi u stabilniju strukturu (a-glicina). Do potpunog prijelaza dolazi već nakon 24 sata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Antun Glasnović, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Maja Biočić, (347261)