Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477321

Kvalitativna procjena rizika od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije


Pollak, Lea; Antunović, Boris; Poljak, Vedran; Panjkota Krbavčić, Ines; Njari, Bela; Baban, Mirjana; Mijić, Pero; Gantner, Vesna; Bogdanović, Vladan
Kvalitativna procjena rizika od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 94-103 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Kvalitativna procjena rizika od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije
(Qualitative risk assessment from gluten in dairy products for population with celiac disease)

Autori
Pollak, Lea ; Antunović, Boris ; Poljak, Vedran ; Panjkota Krbavčić, Ines ; Njari, Bela ; Baban, Mirjana ; Mijić, Pero ; Gantner, Vesna ; Bogdanović, Vladan

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60 (2010), 2; 94-103

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Celijakija; gluten; mliječni proizvodi; procjena rizika
(Celiac disease; gluten; dairy products; risk assessment)

Sažetak
Oboljeli od celijakije predstavljaju osjetljivu populacijsku skupinu kojoj je bezglutenska prehrana jedini lijek, dok se mliječni proizvodi izrazito preporučuju u prehrani oboljelih. Stoga je izuzetno značajno da mliječni proizvodi ne sadrže gluten u količini koja bi mogla biti štetna za oboljele od celijakije. Cilj rada bio je referentnim analitičkim metodama i znanstveno utemeljenim metodama procjene rizika istražiti izloženost riziku od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije u Republici Hrvatskoj. ELISA-R5 metodom analizirane su količine glutena u 19 podgrupa standardnih mliječnih proizvoda (n=40), te u četiri podgrupe bezglutenskih mliječnih proizvoda (n=53) koji na deklaraciji imaju prekrižen klas ili navod “bez glutena”, a na kojima nije istaknuta količina glutena. Anketa o prehrambenim navikama provedena je na uzorku od 57 punoljetnih osoba oboljelih od celijakije, dok se unos hrane mliječnog podrijetla za dojenačku i dječju dob izračunao na osnovu preporučenog unosa i preporučenih jelovnika. Rezultatima je utvrđeno da u brojnim standardnim mliječnim proizvodima koji po svom prirodnom sastavu ne bi trebali sadržavati gluten, kao i u bezglutenskim mliječnim proizvodima, postoji određena količina glutena koja se u određenim nepovoljnim scenarijima i osjetljivijim subpopulacijama može smatrati rizičnom za oboljele. Mliječni proizvodi predstavljaju veoma nizak rizik za odraslu populaciju oboljelu od celijakije i mogu se konzumirati u količinama koje ne odstupaju od preporučenih količina za zdravu populaciju. Nasuprot tome, hrana za dojenčad mliječnog podrijetla konzumirana u dobi od 6 mjeseci do jedne godine predstavlja povećan rizik za dojenčad oboljelu od celijakije i zahtijeva primjenu mjera upravljanja rizicima u svrhu redukcije rizika. Hrana za dojenčad i dječja hrana konzumirana u dobi od jedne do 6 godina predstavlja umjeren rizik, čija je visina ovisna o individualnim prehrambenim navikama. Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na potrebu za implementacijom metoda upravljanja rizicima u smislu informiranja i edukacije oboljelih od celijakije, kao i proizvođača mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA