Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 476884

Procjena kvalitete vode rijeke Ilove Lemna- I Chlorella-testom


Cindrić, Andreja
Procjena kvalitete vode rijeke Ilove Lemna- I Chlorella-testom 2010., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena kvalitete vode rijeke Ilove Lemna- I Chlorella-testom
(The evaluation of quality of river Ilova using Lemna and Chlorella test)

Autori
Cindrić, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.06

Godina
2010

Stranica
44

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Ključne riječi
Toksičnost; Lemna minor; Chlorella; biokemijski pokazatelji; monitoring
(Toxicity; Lemna minor; Chlorella; biomarkers; monitoring)

Sažetak
Industrijske otpadne vode, kanalizacijske vode kao i ispirne vode s poljoprivrednih površina glavni su izvori onečišćenja vode i tla. Alge roda Chlorella i vodena leća često se koriste kao testni organizmi u monitoringu kopnenih voda zbog svoje osjetljivosti na različite toksične tvari te zbog jednostavnog i brzog uzgoja. Istraživani su fitotoksični i citotoksični učinci vode rijeke Ilove uzorkovane 17.10.2009 (IL1), 24.10.2009 (IL2) i 07.11.2009 (IL3) na vrstama algi Chlorella kessleri Fott i Novak. i Chlorella vulgaris Beij. te vodenu leću (Lemna minor L.). Biljni materijal je uziman nakon tjedan (vodena leća) ili 14 dana (klorele) pokusa. Napravljena je morfološka i morfometrijska analiza stanica algi roda Chlorella te je utvrđeno da su uzorci vode rijeke Ilove izazvali smanjenje dijametra i površine stanica kao i fragmentaciju i smanjenje površine kloroplasta. Pokazatelji fitotoksičnosti praćeni u vodenoj leći bili su rast, aktivnost peroksidaza i katalaze, sadržaj klorofila i karotenoida te malondialdehida koji je ujedno i pokazatelj opsega peroksidacije lipida. U toj su biljci svi uzorci voda izazvali smanjenje rasta, sadržaja klorofila i karotenoida te aktivnosti gvajakol peroksidaze i katalaze. Sadržaj malondialdehida bio je značajno povećan u uzorcima vode IL2 i IL3. Upotreba primarnih producenata za ispitivanje površinskih voda u kombinaciji s fizikalno kemijskim analizama može biti dobar indikator stanja okoliša, a rezultati dobiveni u ovom radu na algama i biljkama ukazuju na prisutnost fito-, i citotoksičnih tvari u uzorkovanoj vodi i indiciraju potencijalan rizik za sve žive organizme.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb