Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera (CROSBI ID 164957)

Prilog u časopisu | kratko priopćenje | međunarodna recenzija

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Kopjar, Mirela ; Slačanac, Vedran Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 127-134

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Kopjar, Mirela ; Slačanac, Vedran

hrvatski

Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj karagena, škroba tapioke i sirutke u prahu na reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom šećera i masti. Mjerenja su provedena odmah nakon priprave uzoraka te nakon dva mjeseca skladištenja pri –18 C. Rezultati istraživanja pokazali su da se dodatkom hidrokoloida i sirutke u prahu može utjecati na poboljšanje reoloških svojstava modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom šećera i masti, posebno pri niskim temperaturama (0 i -5C). Poboljšanje svojstava pri niskim temperaturama posebno je bitno za navedenu skupinu proizvoda, kao i činjenica da su u recepturi primijenjene jeftinije i nutritivno vrednije sirovine. Čuvanje uzoraka tijekom dva mjeseca pri -18C dovelo je do promjene vrijednosti reoloških parametara (porasta) kod svih uzoraka. Temperature zamrzavanja, odnosno odmrzavanja modelnih smjesa bile su vrlo slične i nisu se značajno mijenjale nakon dva mjeseca skladištenja. S druge strane, entalpije zamrzavanja, odnosno odmrzavanja značajno su se promijenile (u većini slučajeve snizile) nakon skladištenja.

sladoled ; reološka svojstva ; termofizikalna svojstva

nije evidentirano

engleski

Rheological and thermophysical properties of model compounds for ice-cream with reduced fat and sugar

nije evidentirano

ice cream ; rheological properties ; thermophysical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (2)

2010.

127-134

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost